Rencana

Mengenali DAP: Bahagian Kelima

Prinsip perjuangan DAP

Datuk Seri Najib Razak telah menjelaskan bahawa konsep 1Malaysia ciptaannya tidak sama dengan konsep Malaysian Malaysia atau Malaysia untuk rakyat Malaysia yang dibawakan oleh DAP. Bagi Perdana Menteri, 1Malaysia bererti rakyat Malaysia berdiri, berfikir dan bertindak sebagai Bangsa Malaysia dengan “mengambil tindakan-tindakan berdasarkan kehendak semua kumpulan etnik dalam negara kita.

“Ini bukan bererti kita mengenepikan dasar afirmatif, dasar untuk menolong kaum Bumiputera asalkan dasar itu dilaksanakan dengan cara yang adil dan memberi pertimbangan kepada golongan Bumiputera yang layak mendapat sesuatu pertimbangan daripada kerajaan. Biar kita keluar daripada cara bertindak dalam tembok etnik yang kita amalkan sejak sekian lama. Itu juga pada saya maksud konsep 1Malaysia.”

Demikian penjelasan Najib dengan slogan “1Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan” yang dikemukakannya pada hari pertama disahkan sebagai Perdana Menteri pada 3 April 2009. Najib terpaksa membuat penjelasan itu bukan kerana kritikan daripada Pakatan Rakyat atau mana-mana parti pembangkang lain. Beliau perlu menjelaskannya kerana ada kalangan UMNO khususnya melalui sebuah akhbar milik parti itu sendiri yang telah menolak gagasan Perdana Menteri berhubung isu Bangsa Malaysia yang terkandung dalam slogan baru berkenaan.

Tak tahu di mana silapnya Najib kerana apa yang disebut dalam ucapan sulungnya sebagai Perdana Menteri hanyalah: “Saya berikrar untuk bekerja tanpa mengenal erti jemu atau penat lelah, berkhidmat dan membela untung nasib rakyat. Kita akan sama-sama melaksanakan satu transformasi besar buat negara dengan semangat: 1Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan”.

Tiba-tiba ada pihak dari kalangan UMNO sendiri yang mentafsirkan kata-kata Najib sebagai usaha untuk meminggirkan orang Melayu. Ada pula yang bimbang slogan itu akan membawa kepada usaha merampas hak Melayu.

Adakah Najib melanggar Perlembagaan Persekutuan atau mana-mana undang-undang apabila beliau menyatakan: “Rakyat diutamakan akan merentasi seluruh lapisan masyarakat dan kumpulan etnik di setiap pelusok tanah air. Tidak ada sesiapa yang patut merasakan diri mereka tercicir atau terpinggir daripada wacana nasional”?

Soal sama ada beliau mempu mengotakan janjinya adalah perkara yang lain. Sebagaimana pemimpin negara yang lain yang baru dilantik, menyuarakan cogan kata baru adalah cara kepimpinan moden yang diterima semua.

DAP dan perubahan semasa

Namun kebimbangan yang berteraskan perkauman masih belum reda dalam masyarakat Malaysia. Sehinggakan Najib sendiri terpaksa menafikan slogannya ada kena-mengena dengan Malaysian Malaysia yang diperjuangkan oleh DAP pada suatu masa dahulu. Ini adalah kerana masih ada kumpulan Melayu yang tetap melihat DAP sebagai musuh Melayu.

Jika diteliti, DAP sendiri telah merobah sedikit sebanyak strategi politiknya tanpa mengorbankan prinsip hak dan peluang saksama untuk semua rakyat Malaysia. DAP sejak awal lagi telah menerima konsep muhibah.

Pada 2006, sempena ulang tahun DAP ke-40, parti itu telah meminda perlembagaannya untuk bersifat lebih terbuka dengan menukar prinsip sosialisme demokratik yang berteraskan usaha memiliknegarakan hak milik kepada demokrasi sosial yang lebih terbuka kepada sistem pasaran bebas tanpa mengorbankan hak dan peluang rakyat berpendapatan rendah serta miskin.

Yang tidak diubah ialah pendirian DAP dalam soal peluang saksama. Ini ditekankan dalam slogan baru DAP “Utamakan Rakyat Malaysia”, satu pendekatan untuk mencapai matlamat perpaduan nasional dan kemakmuran ekonomi untuk semua.

Para pemimpinnya sedar bahawa perpaduan rakyat tidak akan dapat dicapai jika ia masih dipisahkan oleh politik dan amalan perkauman. Utamakan Rakyat Malaysia bagi DAP adalah satu jati diri Bangsa Malaysia yang berasaskan prinsip keadilan, demokrasi, kebebasan, integriti dan harga diri.

Malah, bagi mengingatkan kumpulan politik yang gemar mempermainkan isu perkauman, DAP turut mengulangi pendiriannya sejak dahulu lagi dalam mengiktiraf dan menerima Perlembagaan Merdeka 1957 sebagai hasil kompromi semua kaum di negara ini. Sememangnya menghairankan bagi kalangan untuk mempertikaikan slogan 1Malaysia dengan mengutarakan kebimbangan kononnya Melayu akan kehilangan hak.

DAP dan kedudukan istimewa Melayu

Bagaimana Melayu boleh hilang hak dan keistimewaan jika DAP sendiri menerima sepenuhnya Perlembagaan 1957 yang telah menjamin segala keistimewaan orang Melayu?

Jika isu yang dipertikaikan adalah pelaksanaan DEB kerana semangatnya sudah tersasar dari matlamat membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat; ia adalah kritikan yang bernas dan sahih. Apabila DEB dikritik, ia mempersoalkan isu amalan dan pelaksanaan, bukan kononnya mahu merampas keistimewaan yang telah dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan.

Tidak perlu dipertikaikan lagi apa yang sudah dimaklum dan termaktub dalam undang-undang tertinggi negara. Bukan sahaja DAP, malah PAS, PKR atau mana-mana parti komponen BN pun tidak berminat untuk merobah apa yang telah diterima ramai.

Soal sama ada perubahan perlu dilakukan bukan ditentukan oleh segelintir pemimpin. Hanya apabila majoriti orang Melayu merasakan tongkat tidak lagi diperlukan, pada masa itu sahajalah pendekatan baru boleh dibincangkan.

Jika ditakdirkan Pakatan Rakyat berjaya memerintah Malaysia sekali pun, rasanya kedudukan istimewa itu yang membabitkan soal keistimewaan, soal bahasa dan agama Islam tidak akan diubah melainkan majoriti besar orang Melayu sendiri mahu ia ditukar.

Yang sepatutnya dipantau ialah janji Najib sendiri, iaitu hasratnya untuk memastikan pelaksanaan dasar membantu Melayu dan Bumiputera diamalkan secara adil dengan memberi pertimbangan wajar kepada mereka yang layak.

Hak kaum atau mahu kontrak?

Apakah ini sebenarnya yang amat ditakuti oleh kalangan tertentu kerana kerajaan Najib mungkin tidak lagi memberi kontrak dan projek hanya berdasarkan hubungan baik individu dengan pemimpin tertinggi walau pun tidak ada sebarang kelayakan dan kemampuan?

Atau pun, jika pada masa depan 1Malaysia menjadi amalan semua pihak termasuk Pakatan Rakyat, ada orang bimbang politik perkauman mungkin tidak akan laku lagi pada masa itu? Malah, selain Najib dan DAP, parti Gerakan juga pernah menonjolkan gagasan Satu Hati. Satu Negara. Satu Wawasan. Begitu juga PKR dengan slogan Keadilan Untuk Semua.

Semuanya indah belaka. Apa pun, yang diperhatikan dan diharapkan oleh rakyat Malaysia yang semakin kritis sekarang adalah pelaksanaan kata-kata. Pemimpin yang lalu telah gagal, apakah pemimpin hari ini mampu keluar dari sindrom janji kosong?

Secara umum, hampir semua parti politik di Malaysia bermain dengan kata-kata perpaduan dan semangat bersatu. Namun apa yang berlaku ialah tuduh-menuduh yang tak henti-henti manakala perpaduan yang diharapkan masih kabur kerana politik kaum dan agam terus berleluasa sejak Merdeka.

Asas perjuangan DAP

Atas sebab inilah maka dalam satu majlis makan malam pertama DAP yang diadakan di Kuala Lumpur pada Julai 1966, Pengerusi DAP Dr Chen Man Hin dalam ucapannya telah mengemukakan satu prinsip untuk mewujudkan ideologi Malaysia.

Katanya:

“Terdapat segolongan orang politik yang berfikiran perkauman yang melayan idea-idea bahaya tentang proses pembinaan negara. Idea mereka untuk membina negara bukannya dengan cara me-Malaysia-kan setiap orang tetapi me-Melayu-kan setiap orang.

“Menurut mereka, orang lain (bukan Melayu) di negara ini patut menyingkirkan perkauman mereka tetapi orang Melayu tak perlu berbuat demikian. Fikiran sebegini adalah karut semata-mata.

“Demi kepentingan Malaysia, tidak syak lagi bahawa semua kaum hendaklah digalakkan supaya menyingkirkan perasaan perkauman mereka. Semua orang, baik Melayu, Cina dan India hendaklah menjauhkan diri dari latar belakang perkauman yang lampau dan mara untuk bertemu di titik tengah.

“Titik pertemuan inilah yang akan menjadi bumi petemuan bersama kita sebagai rakyat Malaysia, dan bukan lagi sebagai orang Cina, India atau Melayu.”

Itu sahaja maksud paling mudah dan jelas tentang Malaysian Malaysia, iaitu pegangan bersama rakyat Malaysia – Malaysia adalah milik semua warga Malaysia, dan bukan untuk mana-mana kaum atau agama tertentu.

Memang akan ada manusia yang terus memfitnah DAP dengan dakwaan yang palsu serta pembohongan besar. Ada antara mereka yang melakukan penipuan serta dakyah keji ini mengaku pejuang agama. Bagaimana mereka boleh menjadikan agama sebagai asas untuk menipu, membohong dan memfitnah; tiada siapa yang tahu isi hati mereka kecuali Yang Maha Kuasa. – Roketkini.com

*Rencana ini dipetik dan disesuaikan dari buku “Malaysia Milik Kita Bersama: Perjuangan 45 tahun Parti Tindakan Demokratik (DAP)” karya Wan Hamidi Hamid. Buku ini boleh dibeli di kedai-kedai buku utama dengan harga RM15 senaskah.
Akan datang: Ideologi DAP – demokrasi sosial