Kenyataan Akhbar

Kenyataan Media oleh Ketua Parlimen DAP dan Ahli Parlimen Ipoh Timor Lim Kit Siang pada Jumaat 30 Mac 2012

Adakah keyakinan Najib untuk meraih kemenangan besar dalam Pilihanraya Umum ke-13 dimusnahkan oleh ramalan muram Mahathir?

Menjelang Pilihanraya Umum Ke-13 yang dijangka akan berlangsung pada bulan Jun, Najib dalam bayang kempen-kempen pilihanraya beliau semenjak tiga bulan ini telah menunjukkan keyakinan yang meningkat untuk meraih kemenangan dalam pilihanraya umum yang akan datang, termasuklah untuk merampas kembali negeri Selangor dari pucuk pimpinan pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat.

Populariti Najib yang kelihatan meningkat 10 poin kepada 69 peratus berikutan peranan baru beliau sebagai “Santa Claus” dengan pemberian tunai RM500 Najib’s kepada golongan yang berpendapatan rendah dan deretan kelulusan-kelulusan yang bernilai jutaan ringgit dan serta peruntukan-peruntukan yang telah diagihkan seiring dengan dasar falsafah beliau “I help you, you help me”. Namun demikian, kadar kepopularan Najib tidak dapat dipadankan dengan parti-parti komponen kerajaan persekutuan.

Minggu lepas sahaja, Najib telah menyatakan tiupan kencang yang diarahkan kepada Barisan Nasional, maklumbalas rakyat yang sangat menggalakkan dan kononnya rakyat jelata telah memaklumkan kepada beliau bahawa sokongan rakyat telah dikembalikan kepada Barisan Nasional semenjak pilihanraya 2008.

Pentas pilihanraya kelihatan siap sedia untuk menghadapi Pilihanraya Umum Ke-13 pada bulan Jun

Tetapi sesuatu yang aneh telah berlaku dalam beberapa hari yang lepas dimana momentum untuk pilihanraya  diadakan pada bulan Jun tiba-tiba kelihatan goyah.

Adakah keyakinan Najib untuk meraih kemenangan besar dalam Pilihanraya Umum ke-13 dimusnahkan oleh ramalan muram Mahathir?

Semalam, dalam ucapan terbaru, sebagai amaran kepada Barisan Nasional, Mahathir telah menyatakan bahawa “Tiada kemenangan yang mudah”, dan supaya Barisan Nasional jangan terus yakin dan percaya yang mereka boleh menikmati kemenangan pilihanraya yang terjamin, terutama sekali yang Pakatan Rakyat merupakan pihak pembangkang yang bukan dari zaman beliau sebagai Perdana Menteri.

Seperti yang dimaklumkan oleh Mahathir kepada Bernama Online:

“Apa yang pasti adalah, bukan mudah untuk BN meraih kemenangan dua pertiga majority untuk kali ini. Pihak pembangkang sekarang bukanlah seperti pembangkang dahulu dan situasi sekarang agak membimbangkan”

Sehari sebelum itu, UMNO telah digemparkan dengan kenyataan Mahathir untuk membedil keyakinannya apabila beliau membuat pengakuan yakni UNO tidak memiliki pemimpin yang bertauliah dan berkualiti untuk membentuk kerajaan yang berkemampuan sebagaimana yang diketahui “Sudah berdekad, UMNO “tidak membenarkan” golongan yang bijak untuk mendaftar sebagai ahli parti”

Kini Mahathir memberi sokongan kepada UMNO bahawa parti tersebut perlu mencalonkan orang luar untuk menghadapi pilihanraya umum yang akan datang, mencalonkan “calon yang bermutu”, samada yang dicalonkan itu mempunyai keahlian dengan parti ataupun tidak dan meninggalkan kebiasaan mereka dalam pemilihan calon dari ketua cabang untuk bertanding.

Dengan keyakinan awal UMNO untuk meraih kemenangan besar dalam PRU ke-13 yang semakin terhakis dan peluang untuk merampas kembali pentadbiran negeri Selangor serta pengekalan negeri Perak dibawah jajahan mereka, pentas pilihanaya nampaknya sudah ditetapkan bagi Najib, menjelang ulangtahun ketiga sebagai Perdana Menteri,  untuk berdolak-dalik menundakan tarikh pilihanraya pada masa yang lebih lewat.

Lim Kit Siang