Berita

Selepas keluarkan fatwa ‘haram sokong DAP’, guru pondok dapat habuan UMNO ?

Gambar daripada https://www.facebook.com/pages/Mustapa-Mohamed

TUMPAT, 15 OGOS: Pengasas Pondok Geting, Abdullah Sa’amah, yang telah mengeluarkan ‘fatwa’ mengharamkan orang Islam  menyokong DAP, telah menerima sumbangan daripada kerajaan persekutuan UMNO-BN bernilai RM2 juta.

Guru pondok tersebut yang juga sering berceramah di pentas UMNO telah menerima replika cek yang disampaikan Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Mustapa Mohamed, di dalam satu majlis yang berlangsung di pondok itu di sini semalam.

Mustapa memuat naik gambar penyerahan cek tersebut ke laman Facebooknya, dan menerangkan bahawa beliau “melawat pondok Hj Abdullah untuk sampaikan sumbangan RM 2 juta. 4 bulan lalu Tan Sri Muhyiddin lawat dan janji akan bantu.”

Wang tersebut disumbangkan melalui Jawatankuasa Projek-projek Khas (JPPK) Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan.

Replika cek tersebut menamakan ‘Tetuan Pondok An Najmiah’ sebagai penerima sumbangan terbabit.

Abdullah Sa’amah telah dipetik laporan muka depan Utusan Malaysia bertarikh 8 Ogos sebagai berkata adalah haram bagi umat Islam untuk menyokong DAP kerana parti tersebut menolak hukum hudud dan negara Islam. ‘Fatwa’ beliau telah direstui oleh Utusan sebagai lidah rasmi UMNO.

Beliau malah mem’fatwa’kan bahawa DAP adalah golongan kafir harbi kerana menolak hukum tersebut.

Beliau dan Utusan bagaimanapun mendiamkan diri tentang kempen MCA yang meghina dan memburukkan hukum hudud, termasuk kenyataan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, yang mendakwa bahawa hudud adalah hukum yang kejam serta memundurkan negara dan menakutkan pelabur asing. – Roketkini.com