Berita

Selangor sasar 30 peratus kerja pembersihan dilakukan PBT

Teng Chang Khim-IMG_6390SHAH ALAM, 9 SEPTEMBER: Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat (PR) Selangor mensasarkan sebanyak 30 peratus kerja pembersihan dalam kawasan perbandaran akan dilakukan oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) dalam tempoh tiga tahun akan datang.

“Hasrat kerajaan negeri ini adalah untuk melihat pembandaran yang bersih, kondusif dan terurus melalui pelan tindakan yang menyeluruh dengan kerjasama semua lapisan masyarakat,” kata Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Teng Chang Khim.

Beliau berkata demikian ketika Majlis Pelancaran Program Zon Bersih di Dewan Bola Tampar MBSA Seksyen 4, Shah Alam, semalam.

Chang Khim yang juga ADUN DAP Sungai Pinang berkata, usaha untuk menjadikan kawasan yang bersih perlu menjadi agenda utama semua PBT dengan memainkan tanggungjawab menjaga kebersihan pada tahap paling tinggi.

Beliau turut menyatakan, sudah tiba masanya warga Shah Alam serta seluruh rakyat Selangor menjalankan proses kitar semula barangan agar dapat membantu mengurangkan tapak pelupusan sampah bagi memelihara alam sekitar.

“Kerjasama erat antara pihak berkuasa tempatan serta korporat perlu diperkasakan dan diberi nafas baru dengan melaksanakan program alam sekitar berterusan.

“Jika inisiatif ini diteruskan ia dapat mengurangkan masalah berhubung kait dengan sosio-ekonomi, alam sekitar dan penghijauan bandar,” katanya.

Majlis turut dihadiri Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Mohd Jaafar Mohd Atan dan ADUN PKR Kota Anggerik, Dr Yaakob Sapari. -Roketkini.com