Berita

Pelajar Tingkatan 3 bakal jadi ‘korban’ kecelaruan pelaksanaan sistem baru PT3

KUALA LUMPUR, 9 JUN: Pelajar Tingkatan 3 tahun ini nampaknya bakal menjadi korban kecelaruan pelaksanaan sistem Penilaian Tingkatan 3 (PT3) yang akan menggantikan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Ahli Parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari berkata, walaupun sudah hampir masuk semester kedua persekolahan tahun ini, banyak guru dan pelajar yang masih ‘dalam kegelapan’ berhubung sistem baru itu.

“Kita terima banyak makluman, masih ada sekolah yang belum terima format PT3. Guru-guru belum diberi taklimat, pelajar masih dalam kegelapan dengan peperiksaan baru.

“Bagaimana mereka nak hadapi peperiksaan dalam masa beberapa bulan lagi?

“Nampaknya seluruh pelajar tingkatan 3 tahun ini akan menjadi korban kepada (kecelaruan pelaksanaan) PT3,” katanya ketika berbahas di Dewan Rakyat hari ini.

Katanya lagi, beliau juga menerima aduan daripada sekolah berhubung masalah pengambilan pelajar tingkatan 4 tahun hadapan yang turut bergantung kepada penilaian itu.

Pada 18 Mac lalu, Menteri Pendidikan Tan Sri Muhyiddin Yassin membuat pengumuman pelaksanaan PT3 sebagai sebahagian daripada Pentaksiran Berasaskan Sekolah, bermula tahun ini.

Melalui sistem baru itu, sekolah akan mentadbir, menilai dan memberi markah kepada pelajar, berdasarkan panduan peraturan penskoran setara yang disediakan Lembaga Peperiksaan (LP).

Ia juga akan menjadi asas pengambilan pelajar tingkatan 4 ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dan sekolah-sekolah lain.

“Jadi, siapakah yang akan bertanggungjawab ke atas masalah ini? Apakah tindakan Kementerian Pendidikan untuk menanganinya?” soalnya lagi.

Justeru, beliau meminta kerajaan mengkaji dan menimbang semasak-masaknya kaedah terbaik pelaksanaan sistem itu serta kesannya kepada guru dan pelajar. -Roketkini.com