Berita

Siasat segera fitnah jahat Mashitah

KUALA LUMPUR, 28 NOV: DAP hari ini membuat laporan polis berhubung fitnah jahat bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mashitah Ibrahim, kononnya masyarakat Cina di Kedah membakar Al- Quran.

Laporan dibuat di balai polis Tun HS Lee, Jalan Stadium pagi tadi oleh Penolong Setiausaha Publisiti Kebangsaan Teo Nie Ching, Ahli Parlimen Batu Kawan Kasthuri Patto dan Setiausaha Politik Ketua Parlimen DAP Dyana Sofya.

Teo berkata, kenyataan Mashitah tersebut sangat tidak bertanggungjawab dan cuba menimbulkan permusuhan antara masyarakat Islam dan bukan Islam.

“Mashitah sangat tidak bertanggungjawab untuk mengatakan seolah-olah orang bukan Islam, terutama masyarakat Cina di Kedah menghina Islam.

“Kita tidak boleh bertolak ansur dengan kenyataan seperti itu dan harap polis akan siasat dengan segera,” katanya dalam sidang media selepas membuat laporan.

Menurut laporan Malaysiakini semalam, Mashitah yang juga perwakilan Wanita Umno Kedah membuat fitnah itu ketika berucap di Perhimpunan Agung Umno semalam.

Ketua bahagian Umno baling itu dilaporkan berkata itu berkata diberitahu bahawa terdapat dakwaan bukan Islam di sebuah negeri di utara membakar helaian al-Quran pada waktu sembahyang.

“Rasa tercabar atau tidak? Rasa sensitif atau tak? Rasa sedih atau tak??” katanya seperti dipetik ketika berucap kepada para perwakilan ketika membahaskan usul agama, pendidikan dan sosial sempena perhimpunan agung Wanita Umno di PWTC semalam.

Namun setakat ini, hanya satu insiden seumpama itu yang dilaporkan berlaku, iaitu pada 20 November lalu yang membabitkan seorang lelaki Melayu kurang siuman yang mendapat rawatan di Wad Psikiatri Hospital Sultanah Bahiyah di Alor Setar.

“Malah jika benar ada orang Cina yang bakar Al-Quran, ia adalah tindakan peribadi. Saya juga pasti semua orang bukan Islam turut mengecamnya,” kata Ahli Parlimen Kulai itu lagi.

Dalam pada itu, Kasthuri menggesa Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak agar menambil tindakan, memandangkan ia dibuat ketika perhimpunan agung parti itu.

“Setiap kali PAUperhimpunan agung Umno, ia jadi medan menghemtam kaum lain. Sedangkan banyak isu nasional boleh dibincangkan seperti keganasan rumah tangga dan pemerdagangan wanita.

“Najib perlu bertanggungjawab kerana ini berlaku di bawah pemerhatiannya. Berdiam diri bermaksud beliau menyokongnya,” katanya lagi.

Dyana Sofya yang trut hadir ke balai polis berkata tiada sebab untuk Mashitah cuba menggunakan fitnah itu untuk menimbulkan permusuhan.

Ini kerana Mashitah melakukan provokasi dengan bertanya sama ada perwakilan Umno ‘merasa tercabar’ dengan tindakan itu.

“Walhal Ketua Polis Kedah sendiri menggesa agar insiden bakar Quran (oleh lelaki kurang siuman itu) tidak dibesar-besarkan.sehingga timbul salah faham,” katanya lagi. – Roketkini.com.