Berita

Usah putar belit kes pergaduhan sekolah sebagai isu perkauman

KUALA LUMPUR 16 JAN: Ahli Dewan Negeri (Adun) Tangkak, Ee Chin Li kesal berikutan pergaduhan antara seorang bapa pelajar Cina dan guru Melayu di Sekolah Jenis Kebangsaan Jenis Cina (SJKC) Pai Chee, Mersing, Johor diputar belit sebagai isu perkauman.

Justeru, beliau menasihati semua pihak harus memberi ruang kepada polis menjalankan siasatan dan bukan memainkan masalah itu sebagai isu perkauman demi agenda tertentu.

Malangnya, katanya, provokasi pemimpin parti politik tertentu menimbulkan prejudis ketika keadaan perkauman semakin membimbangkan sedangkan Malaysia sebagai negara berbilang kaum, semua kaum sepatutnya hidup harmoni.

“Kami mengesyaki ada pihak tertentu sengaja menjadikan kes itu sebagai isu perkauman untuk tujuan politik mereka,” katanya yang menyifatkan ia mirip kejadian di Plaza Low Yat tahun lalu apabila kes kecurian telefon bimbit diputar belit menjadi isu perkauman.

Baru-baru ini, seorang guru sekolah rendah Cina di Johor membuat laporan polis terhadap bapa kepada seorang murid yang didakwa menyerangnya.

Perkasa, sebuah badan bukan (NGO) pendesak pro-Melayu dengan nada berunsur perkauman kemudian menuntut guru besar SJKC itu  yang didakwa cuba memindahkan keluar guru Melayu, dikeluarkan daripada daerah itu.

Mengutuk kejadian itu, Chin Li pada kenyataan media hari ini, berharap polis menyiasat mereka yang mewujudkan perkara yang boleh mencetuskan ketegangan kaum di negara ini.

“Kalau ibu bapa menghadapi masalah dalam sekolah, mereka boleh mendapatkan bantuan dari Lembaga Pengurus Sekolah dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG),” katanya.