Berita

Chin Peng rupa-rupanya bukan sepupu Lim Kit Siang

GEORGE TOWN, 6 JAN: Dakwaan yang menuduh Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang sebagai sepupu kepada bekas pemimpin Parti Komunis Malaya, Chin Peng ternyata pembohongan semata-mata.

Menyifatkan sebaran itu sebagai “imiginasi melampau”, Kit Siang berkata fitnah itu merupakan percubaan berterusan lawan politik untuk mencalarkan imej dirinya dan DAP.

“Chin Peng atau nama lainnya Ong Boon Hua berketurunan Hockchia dan dilahirkan di Sitiawan pada 21 Oktober 1924.

“Lee Kuan Yew adalah seorang bersuku Hakka dan dilahirkan di Singapura pada 16 September 1923.

“Saya pula berketurunan Hokkien dan lahir di Batu Pahat pada 20 Februari 1941. Bagaimana mungkin boleh kami jadi sepupu?” katanya dalam satu sidang media semalam.

Beliau berkata demikian mengulas status tweet peguam Syahredzan Johan yang mendakwa ada individu tertentu berkongsi poster ‘Keluarga Komunis Malaysia’ melalui aplikasi Whatsapp mengaitkan beberapa pemimpin utama DAP dan Amanah dengan Chin Peng.

Pemimpin lain yang turut difitnah ialah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Naib Pengerusi DAP, Teresa Kok; Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua; Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke; Timbalan Setiausaha Agung DAP, Datuk Ngeh Koo Ham; Penolong Bendahari, Nga Kor Ming dan bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin.

Sebaran itu bukanlah kali pertama dibuat dan pernah muncul pada Februari tahun lalu. – Roketkini.com