Berita

Apandi sendiri patut rela hati ke Parlimen jawab skandal 1MDB

GELANG PATAH, 2 MAC: Usul bagi memaksa Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali hadir ke Parlimen menjelaskan keputusannya ‘membebaskan’ perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung kes ‘derma RM2.6 bilion’ tepat pada masanya.

Menurut Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, usul yang difailkan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad itu wajar disokong semua anggota Parlimen yang mengaku mengangkat nilai-nilai integriti, kebertanggungjawaban dan ketelusan.

“Malah, jika Apandi komited dengan prinsip pentadbiran yang baik dan kedaulatan undang-undang, tidak perlu usul pun kerana dia sendiri sepatutnya menawarkan diri bagi menjawab semua persoalan mengenai skandal 1MDB di Parlimen,” katanya dalam kenyataan.

Khalid Samad yang juga Ketua Penerangan Amanah memfailkan usul berkenaan pada Selasa lalu berikutan terdapat maklumat yang bercanggah mengenai ‘derma RM2.6 bilion’ berkenaan.

Meskipun Apandi mengisytiharkan dana itu adalah sumbangan dari keluarga diraja Saudi, namun menurut Khalid, siasatan dan kes mahkamah di luar negara menunjukkan bahawa dana berkenaan sebenarnya berasal daripada wang 1MDB yang telah diselewengkan.

Dalam pada itu, Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah berkata, sikap berdiam diri Raja Salman terhadap isu ‘derma RM2.6 bilion’ sepanjang lawatannya ke negara ini adalah tamparan hebat terhadap integriti Najib Razak.

“Tindakan berdiam diri raja Saudi itu adalah difahami, kerana kredibiliti Arab Saudi terpaksa dipertaruhkan, melainkan mereka boleh membuktikan bahawa dakwaan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) berhubung ‘derma RM2.6 bilion’ adalah tidak benar,” ujarnya.

DOJ pada tahun lalu memfailkan saman sivil bagi merampas aset bernilai AS$1 bilion yang didakwa diseleweng daripada syarikat milik penuh negara 1MDB.

Malah, dokumen saman sivil berkenaan turut membuktikan bahawa ‘derma RM2.6 bilion’ yang masuk ke akaun peribadi Najib Razak bukanlah berasal daripada keluarga diraja Saudi itu sebaliknya daripada dana sebuah syarikat yang terkait dengan 1MDB. – Roketkini.com