Berita

‘Jual negeri’ bayar hutang, Mahathir sindir Najib

Pendedahan mengenai tindakan Bank Negara Malaysia membeli 22.58 hektar tanah bernilai RM2 bilion daripada kerajaan disindir Pengerusi Pakatan Harapan (HARAPAN) Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pembelian bagi penempatan semula tapak Global Islamic Finance University dan International Research Academy for Islamic Finance itu dilihat mampu mengembalikan semula ‘kerugian’ Kementerin Kewangan setelah syarikat miliknya, 1MDB membayar RM2.4 bilion kepada International Petroleum Investment Company (IPIC).

“Menjual harta adalah cara kerajaan membuat duit. Kita (Malaysia) menjual tanah di Pulau Pinang dan Pelabuhan Klang baru-baru ini dan membuat duit yang cukup bagi membayar ansuran hutang kepada IPIC.

“Kita banyak lagi tanah. Jika kita jual beberapa negeri kita akan jadi sangat kaya. Ini salah satu cara untuk mencapai Wawasan 2020.

“Lebih banyak tanah untuk dijual dan sedikit hasil jualan dapat diagihkan sebagai BR1M bagi mencapai status negara berpendapatan tinggi. Kita akan menjadi negara maju. Tidak perlu menunggu sehingga 2050,” sindir Mahathir dalam muat naik kenyataan di blognya.

Situasi yang membelenggu Bank Negara saat ini kata beliau berbeza ketika beliau menjadi Perdana Menteri.

Pada waktu itu, meski pun Bank Negara mencatatkan perkembangan baik beberapa kali, ia tidak pernah mengeluarkan wang yang banyak bagi aktiviti sedemikian.

Ujarnya, lebih lama memerintah, lebih banyak tanah akan dijual dan ini merupakan ‘kerja yang bagus’ sindir Mahathir.

“Lihat Singapura. Ia kecil berbanding Malaysia. Tetapi ia memiliki pendapatan per kapita yang lebih tinggi daripada Malaysia.

“Singapura sebahagian dari Malaysia sebelum ini. Ia dijual kepada Inggeris. Sekarang ia negara merdeka.

“Kita tidak perlukan sebuah kawasan tanah yang luas. Jika kita menjual kesemua tanah yang berlebihan itu kita akan melihat ia maju membangun. Kita boleh berbangga dengan pembangunan itu,” katanya lagi. – Roketkini.com