Berita

‘Mission Impossible’ cetus tsunami luar bandar hanya boleh dilakukan Mahathir

Tidak ada pemimpin lain yang mampu mencetuskan gelombang ‘tsunami’ luar bandar dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) ini melainkan Tun Dr Mahathir Mohamad, kata Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang.

“Jika Dr Mahathir tidak dapat mencetuskan gelombang di kalangan pengundi luar bandar dalam tempoh 100 hari sebelum PRU14 ini, nampaknya tiada pemimpin lain mampu menyelesaikan ‘Mission Impossible’ ini,” kata beliau.

Namun, tsunami politik di kawasan bandar tanpa tsunami politik kawasan luar bandar katanya hanya akan berakhir seperti PRU13 di mana Perdana Menteri Datuk Seri Najib akan meneruskan pemerintahannya.

“Tsunami politik kawasan luar bandar tanpa tsunami bandar akibat kekecewaan pengundi kawasan bandar untuk melakar perubahan secara demokratik, menyerahkan masa depan juga hanya akan berakhir dengan memberi keuntungan kepada Najib, UMNO dan Barisan Nasional,” katanya dalam kenyataan.

Menurutnya, PRU13 yang lalu menunjukkan bahawa perubahan politik di Malaysia hanya mampu dilakukan melalui ‘tsunami politik’ di kawasan bandar dan luar bandar.

“Jika tidak, amat mustahil untuk mencapai sebarang perubahan politik di Malaysia melalui proses demokrasi,” ujarnya.

UMNO-BN katanya telah menunjukkan ketakutan dan panik apabila HARAPAN pada 7 Januari lalu mengumumkan Dr Mahathir Sebagai calon Perdana Menteri manakala Dr Wan Azizah sebagai Timbalan Perdana Menteri.

“Perubahan politik tidak hanya bergantung kepada Dr Mahathir, Datin Seri Dr Wan Azizah, Tan Sri Muhyiddin dan Mohamad Sabu tetapi juga gembelingan keempat-empat parti Pakatan Harapan serta ‘mobilisasi sosial’ seluruh rakyat Malaysia di semua peringkat,” katanya lagi. – Roketkini.com