Berita

Kit Siang minta pemimpin PH henti berbalah

Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang mengesa pemimpin Pakatan Harapan agar berhenti membuat serangan sesama sendiri secara terbuka.

Walaupun menyokong kebebasan bersuara, katanya, ia tidak harus dilihat menjejaskan perpaduan dan tujuan bersama gabungan tersebut.

“Saya amat bersetuju dengan amaran yang disuarakan Pengarah Strategi dan Dasar Bersatu Datuk Rais Hussin berkenaan serangan sesama sendiri di kalangan pemimpin Pakatan Harapan, kerana ia bakal mengundang persepsi negatif dan kesan buruk terhadap Pakatan Harapan,” ujarnya dalam kenyataan.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Iskandar Puteri berkata, sebarang kenyataan yang ingin dikeluarkan pemimpin Pakatan Harapan perlu dibincangkan dan mendapat persetujuan parti.

“Jika SOP seumpama itu tidak berjaya, Majlis Presiden Pakatan Harapan perlu campur tangan dan memikirkan mekanisme yang sepatutnya untuk pemimpin Pakatan Harapan menyatakan kebimbangan atau rasa tidak puas hati mereka terhadap sebarang kenyataan atau prestasi pemimpin dari komponen lain, supaya objektif Pakatan Harapan untuk membina Malaysia Baharu tidak terjejas,” ujarnya. – Roketkini.com