Berita

DAP kutuk serangan keganasan di Sri Lanka

DAP menzahirkan ucapan takziah kepada rakyat Sri Lanka, termasuk komuniti Kristian di negara tersebut, berikutan tragedi pengeboman yang menyasarkan beberapa gereja dan hotel sehingga meragut ratusan nyawa serta mencederakan ratusan yang lain.

Menyifatkan ia sebagai perbuatan keji dan kejam yang melanggar norma kemanusiaan, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, DAP yakin bahawa kerajaan Sri Lanka akan mengambil langkah-langkah untuk membawa pihak yang bertanggungjawab ke muka pengadilan.

“DAP mengutuk sekeras-kerasnya siri pengeboman yang disasarkan terhadap beberapa gereja dan hotel di Sri Lanka semalam pada 22 April 2019, sewaktu umat Kristian menyambut perayaan Easter,” katanya dalam kenyataan.

“Pengeboman yang telah menyebabkan kehilangan 207 nyawa insan yang tidak bersalah, dan mencederakan 450 yang lain merupakan suatu perbuatan keji dan kejam yang melanggar norma-norma kemanusiaan, lebih-lebih lagi ketika para mangsa sedang mengamalkan kebebasan beragama mereka dan menunaikan ibadat pada tarikh keagamaan yang penting iaitu Hari Easter.”

Turut menzahirkan perasaan dukacita adalah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang turut mengutuk sekeras-kerasnya pelaku serangan keganasan tersebut.

“Seri Paduka juga mengucapkan takziah dan simpati tidak terhingga kepada mangsa jenayah tidak berperikemanusiaan dan tidak bertamadun itu, yang disasarkan kepada orang tidak berdosa ketika sambutan perayaan Easter iaitu ketika penganut Kristian sedang berkumpul untuk berdoa dan merayakan sambutan itu.

“Baginda turut menyatakan sokongan dan solidariti Malaysia dengan mangsa, keluarga mereka dan rakyat Sri Lanka,” kata kenyataan dikeluarkan Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, semalam.

Satu siri letupan menggegarkan beberapa lokasi iaitu Gereja Kochikade, Gereja Katuwapitiya, Shangri-La Hotel, Cinnamon Grand Hotel dan Gereja St Barnabas di Batticaloa di Colombo pada jam 8.30 pagi waktu tempatan.

Terdahulu, Ahad lalu, Wisma Putra dalam satu kenyataan berkata, tiada rakyat Malaysia menjadi mangsa dalam kejadian itu. – Roketkini.com