Rencana

Ucapan dialog ketamadunan Sultan Nazrin tepat pada masanya

Ucapan yang diberikan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah di Dialog Ketamadunan Malaysia-China yang kedua berkenaan dengan Islam dan Konfiusianisme semalam yang diadakan sempena ulang tahun ke-45 hubungan diplomatik Malaysia-China datang pada waktu yang sangat sempurna. 

Kedua-dua dialog dan ucapan yang diberikan telah menekankan hakikat bahawa Malaysia adalah satu tempat pertembungan empat tamadun besar dunia — Islam, Cina, India, dan Barat — dan merupakan satu cabaran kepada semua rakyat Malaysia untuk memanfaatkan perkara ini dalam membina sebuah negara yang hebat dan dunia yang lebih baik. 

Keyakinan Sultan Nazrin terhadap satu Malaysia yang berbilang kaum sebagai satu tempat untuk dialog di antara pelbagai agama dan kepercayaan sepatutnya dicontohi oleh rakyat Malaysia bagi membolehkan kita semua memainkan peranan yang lebih besar di pentas antarabangsa dalam menggalakkan kesefahaman, toleransi, dan keharmonian ketika kebencian dan konflik mula menunjukkan dirinya di serata dunia. 

Sultan Nazrin tepat sekali apabila baginda mengatakan yang kita sekarang hidup dalam satu dunia yang semakin berpecah-belah. Tetapi, golongan moderat daripada semua kaum, agama, budaya, dan negara mestilah kekal tegas terhadap ekstremis kerana kaum majoriti terdiri daripada golongan moderat. 

Seperti yang dikatakan baginda pada Majlis Konvokasi ke-48 Politeknik Ungku Omar di Ipoh, rakyat Malaysia perlu menolak ekstremis perkauman dan agama.

Baginda berkata: “Selepas 62 tahun kemerdekaan, suara yang menyatukan dan suara moderasilah yang merangkumi semua rakyat, jangan benarkan suara ini daripada dirampas oleh siapa sekalipun untuk keuntungan politik jangka pendek.

Jangan serahkan masa depan rakyat dan negara kepada kumpulan-kumpulan yang cuba untuk membawa ideologi perkauman dan agama ekstremis.”

Sultan Nazrin telah merujuk kepada inisiatif Perikatan Tamadun (UNAOC) — yang ditubuhkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada tahun 2005 selepas penerbitan tesis kontroversi Samuel Huntington — untuk membentuk satu kerjasama antarabangsa, antara-agama, dan antara budaya. 

Inisiatif UNAOC ini ditubuhkan 14 tahun yang lalu dengan sumbangan bersama daripada Sepanyol dan Turki dengan tujuan untuk menggalakkan dialog antara budaya dan agama sebagai alat untuk mencapai kepelbagaian, keterangkuman, dan toleransi berasaskan prinsip saling menghormati.

Saya sentiasa percaya bahawa Malaysia yang terdiri daripada komuniti yang datang daripada pelbagai latar belakang kaum, agama, dan budaya sebagai tempat pertembungan empat tamadun besar, sesuai untuk memainkan peranan utama dalam inisiatif UNAOC ini. 

Jika ucapan baginda dapat membantu Malaysia untuk bergerak ke arah untuk menggalakkan kesefahaman, toleransi, dan saling hormat menghormati di antara pelbagai kaum etnik, agama, dan budaya, di dalam negara dan di pentas antarabangsa, ia akan menjadi kejayaan terbesar untuk titah diraja ini. – Roketkini.com 

*Kenyataan media Ahli Parlimen DAP Iskandar Puteri Lim Kit Siang di Gelang Patah pada hari Khamis 22 Ogos 2019