Berita

Ada pihak guna imej Kit Siang untuk sebar kepalsuan 

Terdapat pihak yang tidak bertanggungjawab menggunakan imej pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang tanpa kebenaran untuk membuka beberapa akaun Twitter bagi menyebarkan kepalsuan.

Syahredzan Johan yang merupakan Setiausaha Politik kepada Kit Siang berkata, pihaknya akan terus memantau dan mendedahkan percubaan untuk menyebarkan kepalsuan seumpama itu. 

“Kit Siang juga sering menjadi mangsa kepalsuan atas talian. 

“Sebelum ini, beliau telah difitnah kononnya beliau ajen asing, lahir di negara China, akan menjadi Perdana Menteri sekiranya Pakatan Harapan menang dan pelbagai kepalsuan lagi,” katanya dalam kenyataan.

Syahredzan dalam pada itu, turut menyeru agar semua pihak termasuk kerajaan, individu dan badan korporat untuk bersama-sama menentang ancaman penyebaran maklumat palsu khususnya di atas talian. 

“Sebagai individu, kita harus saling ingat-mengingati untuk menyemak fakta sebelum menularkan sesuatu isu. Sektor swasta pula boleh mempromosikan penggunaan media sosial yang lebih bertanggungjawab.

“Usaha melawan kepalsuan atas talian ini hanya akan berjaya sekiranya semua pihak menggembleng tenaga dan bekerjasama untuk memastikan kepalsuan ini tidak menyebabkan perpecahan masyarakat dan mengganggu-gugat keharmonian negara,” ujarnya. – Roketkini.com