Berita, Rencana

Kit Siang cadang konsensus nasional baharu tangani Covid-19, rasuah

Kenyataan Media Ahli Parlimen DAP Iskandar Puteri Lim Kit Siang di Kuala Lumpur pada 7 Januari, 2021:

Adakah semua parti-parti politik dalam negara bersedia untuk berjumpa untuk menyelamatkan Malaysia daripada dua masalah besar yang dihadapi negara — Covid-19 dan rasuah?

Keengganan Kabinet Muhyiddin untuk memanggil satu persidangan khas Parlimen untuk membincangkan perkara di mana negara kita telah hilang kawalan terhadap gelombang ketiga wabak Covid-19 ini adalah satu bukti terbesar kakistokrasi dalam negara. 

Perkara ini ditemani pula dengan kegagalan kerajaan dalam tempoh sepuluh bulan yang lepas untuk melancarkan pendekatan yang melibatkan “keseluruhan kerajaan” dan “keseluruhan masyarakat” untuk menyelamatkan nyawa dan kehidupan dalam menghadapi wabak ini dan untuk merancang pemulihan ekonomi pasca-koronavirus yang pantas dan mampan. 

Kesalahan-kesalahan lain Kabinet Muhyiddin seperti kegagalannya untuk melantik seorang Menteri Kesihatan yang berkebolehan untuk menguruskan wabak ini dan sikap tidak bertanggungjawab kerajaan Perikatan Nasional yang memberikan layanan berbeza dan gagal bertanggungjawab untuk menjadi tauladan yang baik dalam pelaksanaan SOP Covid-19 telah menambahkan ketidakpercayaan rakyat terhadap kerajaan Muhyiddin, walaupun kerajaan ini pada mulanya kelihatan seakan-akan berjaya mengawal wabak ini. 

Apa yang mengerikan adalah, semasa dalam berhadapan dengan wabak “sekali dalam seabad” ini, apabila semua sumber patut difokuskan kepada bagaimana kita boleh melawan wabak ini dengan kematian dan kerosakan punca kehidupan yang minima, parti utama dalam pakatan kerajaan terus obses dengan idea untuk mengadakan Pilihan Raya Umum ke-15 untuk cuba kembali berkuasa bagi membolehkan pemimpin mereka mengelakkan hukuman penjara atas kesalahan kleptokrasi mereka. 

Tamrin Tun Ghafar, di dalam blog tahun baharunya, “DEMI!!!” menulis:

“Oleh kerana MEMERLUKAN  sokongan orang Melayu yang telah jauh hati, kini TANPA  SEGAN  SILU pemimpin – pemimpin UMNO  mula  MENIUP SERULING  dengan harapan tikus – tikus yang  BOLEH  DIPERBODOHKAN  LAGI akan  mengikut mereka  sehingga mati kelemasan di dalam longkang.

“Kata mereka TANPA  UMNO  orang Melayu akan jadi pengemis di Tanahairnya sendiri.

“Yang sebenarnya  pemimpin – pemimpin UMNO  lebih senang jika orang Melayu terus miskin kerana dengan itu orang Melayu akan terus sokong mereka apabila dicampakkan gula – gula.

“Jika hilang sokongan , yang hilang  ‘REZEKI’ ialah pemimpin bukan rakyat.

’ORANG  MELAYU  MESTI  BERANI  DAN  TIDAK  MEMBENARKAN  LAGI  DIRI  DARI  TERUS   DITIPU  OLEH  PEMIMPIN – PEMIMPIN  MELAYU  SENDIRI.”

Malaysia telah hilang arah, selepas enam dekad penubuhan negara ini, dan kita telah gagal untuk memenuhi aspirasi Bapa Malaysia, Tunku Abdul Rahman, supaya negara ini menjadi “sinar cahaya dalam dunia yang kelam dan terganggu”, sehinggakan kini kita mempunyai Menteri Kabinet yang menolak lima prinsip pembinaan negara seperti yang termaktub dalam Rukun Negara yang diformulasi pada zaman pentadbiran Tun Razak dan menolak kedudukan unik negara kita yang merupakan titik pertemuan empat peradaban utama dunia — Islam, Cina, India, dan Barat — untuk membina sebuah negara Bangsa Malaysia yang hebat. Kerana ini jugalah Wawasan 2020 telah pun gagal. 

Adakah ketiga-tiga terawal Malaysia, Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, dan Tun Hussein Onn, berjuang untuk menjadikan Malaysia terkenal di mata dunia sebagai sebuah kleptokrasi?

Kita memerlukan sebuah konsensus nasional baharu untuk mengembalikan Malaysia ke arah impian untuk menjadi sebuah negara terhebat di mata dunia. 

Adakah semua parti-parti politik bersedia untuk berjumpa, untuk menyelamatkan Malaysia daripada dua masalah terbesar yang kita hadapi sekarang — Covid-19 dan rasuah?

Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah memberikan amaran yang dengan peningkatan kes Covid-19 dalam negara, sistem kesihatan negara kita berada di titik pecah. 

Beliau mengatakan yang sistem kesihatan negara kita sedang mempunyai masalah untuk mengendalikan jumlah pesakit yang datang. 

Bentuk perintah kawalan pergerakan (MCO) bersyarat yang terbaru ini telah gagal untuk mengawal penularan wabak Covid-19. 

Sebaliknya, jumlah kes baharu setiap hari terus meningkat, begitu juga dengan kadar jangkitan (R0). 

Semalam, Kementerian Kesihatan melaporkan rekod baharu peningkatan harian, dengan 2,593 kes, membawa jumlah kes terkumpul dalam negara kepada 125,438 kes dengan 513 kematian. 

Pada 30 Disember, saya telah menjangkakan bahawa pada kadar semasa kes Covid-19 meningkat, kita bakal mengatasi kedudukan Myanmar dengan lebih banyak kes terkumpul dalam masa tiga minggu yang akan datang. 

Saya terkejut yang jangkaan saya salah, kerana nampaknya kita bakal mengatasi kedudukan Myanmar menjelang Ahad ini. 

Saya cadangkan kepada semua parti politik di negara kita untuk berjumpa dalam satu Persidangan Kebangsaan untuk menubuhkan satu konsensus nasional baharu untuk mengembalikan Malaysia ke arah sebuah negara berkelas dunia dan untuk membincangkan bagaimanakah kita boleh mengendalikan dua isu utama yang membelenggu negara kita — wabak Covid-19 dan rasuah?

Inilah bukti sebenar patriotisme dan cinta kepada Malaysia!

Ada yang berminat? — Roketkini.com