Kenyataan Akhbar

Tiga tindakan perlu dilakukan dalam minggu pertama TPM

Kenyataan Media Oleh Hannah Yeoh Bertarikh 12 Julai 2021

Kita kini mempunyai Timbalan Perdana Menteri yang sebelum ini pernah membuat hantaran di Facebook berbunyi “Saya dah tutup pintu depan tapi….”. Dengan kuasa yang baru diperolehinya sebagai Timbalan Perdana Menteri, saya menggesa Ismail Sabri untuk mendengar nasihatnya sendiri supaya berhenti berpolitik dan fokus membantu rakyat dengan segera memperbetulkan beberapa percanggahan dalam SOP: 

(1) Buka semua kedai alat tulis: Kerajaan Perikatan Nasional (PN) mahukan rakyat bekerja dari rumah dan para pelajar menjalani pembelajaran dalam talian sedangkan semua kedai alat tulis diarahkan tutup. Buku tidak jatuh dari langit dan kertas tidak terbang melayang. SOP yang membingungkan ini menimbulkan kesulitan kepada mereka yang terpaksa begerak dari satu kedai ke kedai hanya untuk membuat salinan, mencetak atau membukukan dokumen. Terdapat pelajar mata pelajaran seni dan pelbagai mata pelajaran lain untuk kelas dalam talian. Bagaimanakah mereka boleh belajar dengan berkesan tanpa mempunyai peralatan yang mencukupi? Ibu bapa perlukan kedai alat tulis untuk melengkapkan anak-anak mereka supaya dapat terus belajar sepanjang lockdown ini. Atau adakah Kerajaan hanya mengharapkan anak-anak ini tidak melakukan apa-apa dan hanya menonton TV di rumah? 

(2) Buka semua pasar pagi terbuka: Perlaksanaan lockdown bertujuan untuk menurunkan jumlah kes positif Covid harian. Kerajaan akan hanya dapat melakukannya jika SOP dilaksanakan berdasarkan sains seperti menggalakkan pengudaraan di kawasan yang lebih luas dan kurang sesak. Saya mahu membangkitkan kes di Pasar Pagi Taman Kok Doh di dalam kawasan Parlimen saya yang mempunyai ramai pelanggan golongan warga emas setiap pagi. Arahan penutupan perniagaan sepanjang lockdown memaksa mereka membeli di pasar raya besar yang terletak di dalam kawasan Parlimen yang lain dan menyebabkan kos perjalanan bertambah serta persekitaran yang kurang selamat kerana ianya adalah pasaraya yang tertutup. Di mana logiknya SOP ini sedangkan gerai di tepi jalan dibenarkan beroperasi semasa lockdown ini? 

(3) Benarkan perkhidmatan kesihatan, kedai gunting rambut dan pusat kesihatan seperti kiropraktor, tukang gunting rambut, pendandan rambut atau mana-mana ahli terapi berlesen untuk beroperasi berdasarkan SOP yang sebelumnya dan mengambil langkah keselamatan yang lain. Malaysia telah melalui banyak siri lockdown sejak tahun 2020 tetapi saya dimaklumkan bahawa kiropraktor tidak boleh beroperasi kali ini sedangkan ahli fisioterapi dibenarkan. Mengapakah ahli fisioterapi dianggap tidak akan menyebarkan virus berbanding kiropraktor? 

Apa pun alasannya, Timbalan Perdana Menteri kita tidak dapat memperbetulkan percanggahan SOP yang dinyatakan di atas ketika beliau menjadi Menteri Kanan yang bertanggungjawab di MKN, saya berharap kedudukan baharu ini dapat memberikan beliau kuasa dan inspirasi yang diperlukan untuk memastikan Kementerian yang berkaitan mempunyai lebih persefahaman. Saya hanya senaraikan tiga sahaja. Ada banyak lagi. Ini adalah SOP yang tidak masuk akal yang telah memberi kesan kepada ribuan pekerja di Malaysia, para pelajar dan kanak-kanak. Rakyat Malaysia sudah tidak mampu lagi untuk duduk di rumah. Ramai yang telah kehabisan wang simpanan mereka dan tidak lagi mampu membayar sewa rumah atau bil utiliti. Hanya Kerajaan zalim dan tidak bertanggungjawab sahaja yang akan menunggu dan tidak melakukan apa-apa sedangkan apa yang diperlukan hanyalah satu mesyuarat penyelarasan yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri yang baru dilantik untuk memberikan bantuan kepada rakyat. Buktikan yang anda berperanan Yang Amat Berhormat DPM dan jika tidak, pelantikan ini hanyalah wayang politik semata-mata.