Isu Semasa, Kenyataan Akhbar

Bentuk jawatankuasa teliti dan semak strategi KKM

Oleh Lim Kit Siang (Ahli Parlimen Iskandar Puteri Lim Kit Siang) dan Dr. Mohamad Rafick Khan (Aktivis Komuniti)

Dalam menangani masalah COVID hari ini, selain daripada melihat ke hadapan, kita juga perlu melihat ke belakang kita. Rakyat Malaysia mudah lupa dan perlu diperingatkan berulang kali bahawa kita berada dalam keadaan sekarang ini akibat kegagalan kerjaaan kita.

Wabak COVID pertama kali tular dalam negara kita kerana wujudnya selang masa melibatkan agensi-agensi kerajaan dalam menguruskan COVID memandangkan ahli politik sedang merebut kuasa pada Februari 2020 (Langkah Sheraton).

Walaupun terpaksa berhadapan dengan 4 bulan PKP yang menyakitkan dan melumpuhkan ekonomi negara, kita kembali sedikit normal. Namun, ahli politik semenanjung menyerang kerajaan Sabah untuk merebut kuasa dan, dalam proses itu membawa penyakit itu kembali ke negeri semenanjung.

Keengganan KKM untuk menguatkuasakan kuarantin bagi pengembara di antara dua kawasan ini sebelum dan selepas pilihan raya adalah sebab utama mengapa sumber KKM berada di tahap penggunaan maksima hari ini dengan ekonomi kita dilumpuhkan sekali lagi dan rakyat dibebankan.

Pendek kata, ahli politik yang tidak bertanggungjawab memulakan, menambah, dan tindakan mereka meneruskan penderitaan kita. Kekurangan pandangan jauh dalam pimpinan KKM dan tindakan mereka yang bermotifkan politik terus menyumbang kepada masalah kita hari ini. Strategi KKM tidak berjaya.

Sudah tiba masanya sokongan dan kawalan daripada luar dilaksanakan. Kita tidak lagi boleh menyerahkan pengurusan wabak ini hanya kepada pimpinan teratas KKM. Untuk keluar dari masalah ini, usaha bersama di semua peringkat harus segera dilakukan.

Di mana kita hari ini? Dengan pengakuan KKM sendiri, kakitangan mereka keletihan, hospital penuh, penyakit ini kini merebak dalam masyarakat, ribuan kontak rapat tidak dapat dikesan, kemampuan dan kemampuan ujian Covid-19 terhad.

Sudah tiba masanya untuk mengubah cara kita melawan penyakit ini dan bekerjasama dengan negeri, pihak berkuasa tempatan dan agensi lain.

Pada tahap ini, kami percaya cadangan untuk mengurangkan bebanan hospital dengan memindahkan pesakit Tahap 1 dan 2 ke pusat pengasingan sedang dilakukan. Pergerakan sekatan berlaku untuk mengurangkan penularan jangkitan.

Namun, KKM masih belum melibatkan kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan untuk menyokong mereka dalam mewujudkan pusat kuarantin di peringkat komuniti, dengan mendapatkan sokongan pengamal perubatan am untuk membantu pengurusan kes.

Walaupun tidak berdaya, KKM tetap mahu mengekalkan kawalan pusat. Perkara ini bukan lagi pertempuran KKM. Perkara ini adalah pertempuran yang melibatkan semua orang dan semua sumber yang ada mesti digunakan pada tahap ini.

Sekiranya kita gagal bertindak sekarang, maka langkah seterusnya adalah PKP yang menyakitkan selama berbulan-bulan atau kita hidup bersama dengan virus ini selama beberapa tahun lagi dan berharap untuk yang terbaik sementara rancangan vaksinasi dilancarkan.

Dengan kadar penularan yang tinggi dan logistik ujian saringan yang terhad, KKM perlu bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan dan kerajaan negeri. Setiap kemudahan dan sumber yang sesuai perlu digunakan untuk membuat pusat pengasingan / penempatan masyarakat untuk semua kontak rapat bagi tempoh 8-10 hari.

Pengamal perubatan tempatan mesti diberi tanggungjawab untuk melakukan pemantauan pesakit terhadap tanda-tanda dan gejala dan berdasarkan panduan khusus, mereka yang mempunyai gejala tertentu diuji dan dirujuk ke hospital. KKM harus terus memberi tumpuan untuk membangun kapasiti dan keupayaan dalaman untuk menguruskan kes COVID tahap 3 hingga 5 di rumah.

Kontak rapat utama ditempatkan di pusat pengasingan komuniti, kontak rapat kedua dan ketiga perlu menjalani pengasingan kendiri di rumah. Pergerakan terus disekat dan dipantau menggunakan teknologi (lokasi google dll). Majikan perlu memastikan bahawa pekerjanya berada di rumah.

Singapura memantau kepatuhan pengasingan kendiri di rumah di mana mereka meminta kontak rapat untuk menyediakan aliran video langsung dari lokasi mereka ketika dipanggil menggunakan aplikasi yang tersedia umum. Doktor setempat memantau keadaan mereka dari jarak jauh dengan menggunakan panggilan untuk menilai keadaan mereka. Lokasi mereka dipantau secara langsung menggunakan perkongsian lokasi Google.

Dengan kerjasama dan penglibatan orang ramai, strategi ini akan berjaya. Sikap dalam mengurus COVID mesti diubah. Perubahan ini mesti melibatkan semua orang.

Sebuah jawatankuasa di peringkat tinggi, yang dianggotai oleh golongan profesional daripada pelbagai latar belakang (termasuklah yang bukan daripada bidang perubatan) perlu dibentuk dan diberi kuasa untuk meneliti dan menyemak strategi KKM.

Jawatankuasa ini perlu diberikan kuasa penuh untuk memberikan panduan kepada KKM dan agensi-agensi lain bagi melawan wabak ini. – Roketkini.com