Berita

Sertai DAP atas prinsip Islam

JOHOR BAHRU, 21 JAN: Perjuangan yang konsisten demi keadilan, kebebasan dan kesaksamaan sejagat antara sebab utama seorang tokoh akademik Professor Dr Tajuddin Rasdi menyertai DAP.

Beliau berkata, sifat mulia itu juga adalah antara asas penting yang terkandung dalam ajaran Islam dalam hubungan sesama makhluk, yang mana dapat dilihat dalam perjuangan DAP.

“Saya tidak melihat bahawa ada sebarang unsur anti-Islam yang didakwa sesetengah pihak. Perjuangan utama DAP adalah menentang rasuah, membela rakyat yang tertindas, mahu keadilan ditegakkan.

“Semua ini ada dalam prinsip Islam, atas prinsip itulah saya menyertai DAP,” tegasnya dalam wacana anjuran bersama DAP Johor dan Roketkini.com.

Beliau yang juga Pensyarah Univesiti Teknologi Malaysia (UTM) berkata, rakyat Malaysia tidak harus mudah termakan dengan segala tohmahan terhadap DAP.

“Bila keluar isu nak terbitkan Bible dalam Bahasa Melayu, tapi tidak ada bukti, ini satu fitnah.

“Sebab itu kita harus hati-hati. Ada orang ingat dia boleh ‘bohong sunat’ (fitnah), tapi mana Islam ajar semua tu,” ujar beliau.

Menyentuh mengenai politik pula, Dr Tajuddin berpendirian bahawa dalam sebuah negara demokrasi, rakyat tanpa mengira batas kaum adalah berkuasa dan bukan dikuasai atau dimonopoli mana-mana pihak.

Oleh itu, katanya, persoalan samada Melayu akan hilang kuasa jika Pakatan Rakyat memerintah tidak timbul sama sekali.

“Sistem demokrasi di Malaysia ada political representative (wakil rakyat), dia adalah orang yang kita pilih. Macam mana nak hilang kuasa? Kita sebagai rakyat yang tetap kekal berkuasa,” kata beliau. – Roketkini.com