Berita

Jangan ikut cara BN dalam soal pemberian kontrak, kata Hannah Yeoh

Pakatan Harapan (PH) harus dilihat berbeza daripada Barisan Nasional (BN) dalam soal pemberian kontrak kerajaan, kata Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Hannah Yeoh.

Bercakap kepada pemberita selepas hadir pada majlis lawatan kerja bertemu NGO Gelandangan di Anjung Singgah Kuala Lumpur, semalam, katanya, sebarang permohonan kontrak kerajaan perlu melalui proses tender terbuka.

“Kita sokong tender terbuka dan kita sokong golongan yang layak mendapatkan kontrak yang betul-betul cekap dan hanya yang boleh buat kerja akan dapatkan tender tersebut, tak kira apa parti sekali pun,” katanya.

Hannah yang juga Ahli Parlimen Segambut berkata proses pemberian kontrak sedia ada perlu diteliti kerana terdapat situasi di mana harga melambung tinggi.

“Kita nak kontraktor tahu ini adalah kerajaan baru, we want value for money,” katanya.

Beliau turut diminta mengulas mengenai cadangan Naib Presiden Bersatu, Abdul Rashid Abdul Rahman supaya ketua-ketua bahagian dan cawangan parti itu diberikan projek kerajaan.

“Saya tak sokong langsung (cadangan tersebut), saya percaya banyak MP PH juga tidak sokong cadangan ini.

“Kita dipilih oleh rakyat Malaysia untuk satu pentadbiran yang bersih dan baru, malah cara pentadbiran kita mesti berbeza daripada yang lepas (BN),” katanya.

Pada perhimpunan agung tahunan Bersatu bulan lalu, Abdul Rashid mencadangkan agar kontrak kerajaan diberikan kepada kepada ketua bahagian dan cawangan bagi membolehkan mereka menambah dana untuk menggerakkan parti.

Ia bagaimanapun mendapat tentang pelbagai pihak kerana dilihat mengikut amalan BN sebelum ini. – Roketkini.com