Berita, Rencana

Adakah SPRM akan bersikap profesional, bebas siasat pembatalan HSR Kuala Lumpur-Singapura?

Oleh Lim Guan Eng

(Setiausaha Agung DAP)

Adakah SPRM Akan Bersikap Profesional Dan Bebas Menyiasat Pembatalan Landasan Keretap Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura Kerana Malaysia Menolak Untuk Mematuhi Proses Tender Antarabangsa?

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah bertindak tepat dengan menyiasat penyalahgunaan kuasa oleh Prasarana dan konflik kepentingan serta pembayaran kepada kontraktor untuk projek LRT3 berikutan pendedahan dalaman kerajaan PN terhadap Pengerusi sekarang.  Tidak ada keraguan bahawa Prasarana berada dalam kesulitan dan kegagalan Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong untuk menanganinya adalah bukti ketidakmampuan Wee.

Walaupun siasatan SPRM dimulakan setelah Pengerusi sekarang melancarkan serangan terhadap kerajaan Tan Sri Muhyiddin Yassin, ini adalah langkah yang tepat oleh SPRM kerana begitu banyak dana awam yang terlibat. Untuk rekod, harga asal projek LRT3 pada RM31.65 bilion oleh kerajaan BN dikurangkan sebanyak RM15.02 bilion atau 47.5% kepada RM16.63 bilion setelah kajian semula pakar oleh kerajaan PH.

Persoalannya ialah adakah SPRM juga akan bertindak secara profesional dan bebas dengan menyiasat pembatalan HSR KL-Singapura kerana kerajaan Malaysia enggan mematuhi proses tender antarabangsa? Menteri Pengangkutan Singapura Ong Ye Kung mengatakan sebab utama mengapa kedua-dua negara tidak dapat mencapai persetujuan mengenai projek HSR adalah kerana Malaysia ingin menyingkirkan syarikat aset tender bersama (AssetsCo).

Ong mengatakan bahawa melalui tender antarabangsa yang terbuka dan telus, AssetCo akan memastikan kebertanggungjawaban kepada kedua-dua negara. Sebagai tindak balas hari ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mustapa Mohamed mengatakan model asal Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR), yang memerlukan tender untuk dijalankan bersama dengan Singapura, adalah terlalu mahal.

Mustapa tidak mengatakan bahawa Malaysia akan menggunakan model baru yang masih akan mematuhi protokol tender antarabangsa. Mustapa menyebut bahawa kaedah yang dipersetujui oleh kerajaan BN pada tahun 2016 akan meningkatkan kos dan PN telah mencadangkan model baru yang akan membantu mengurangkan kos. Tidak ada penjelasan mengenai bagaimana kos dapat dikurangkan.

Mustapa tidak jujur dan bercanggah dengan dirinya sendiri apabila beliau nampaknya lupa bahawa beliau juga merupakan Menteri Kabinet dalam kerajaan BN pada tahun 2016. Mengapakah anggaran kos HSR sekurang-kurangnya RM80 bilion, tidak termasuk pembayaran faedah puluhan bilion ringgit tambahan, dikatakannya mahal sekarang tetapi tidak dahulu?

Atas sebab ini, SPRM juga mesti memulakan siasatan terhadap pembatalan ini untuk melenyapkan persoalanan rakyat bahawa ia menyiasat tanpa rasa takut atau berat sebelah berdasarkan fakta, dan bukan alat politik untuk kerajaan PN sekarang. — Roketkini.com