Isu Semasa, Kenyataan Akhbar

Tingkatkan saringan dan vaksinasi atau negara terus dibelenggu PKP

Kenyataan Media Jawatankuasa Vaksinasi COVID-19 pada 17 Mei 2021.

Kementerian Kesihatan Malaysia dan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid- 19 (JKJAV) mesti mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk meningkatkan kadar ujian saringan Covid-19 dan kadar program vaksinasi memandangkan keadaan yang semakin membimbangkan di negara kita dan untuk memastikan pelan hala tuju keluar telah dirancang untuk selepas MCO di Semenanjung Malaysia dan PKPB di Sabah & Sarawak.

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan, terdapat penurunan yang mendadak dalam ujian saringan di seluruh negara pada Hari Pertama Raya iaitu daripada 87,458 sehari sebelumnya kepada 83,974 orang yang disaring pada Hari Pertama (13/5), dan penurunan selanjutnya kepada 56,440 orang pada Hari Kedua(14/5) dan 47,480 pada Hari Ketiga (15/5). Kadar positif pada Hari Pertama adalah 5.78% dan meningkat pada Hari Kedua kepada 7.32% dan 8.72% pada Hari Ketiga yang telah melepasi batas cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu pada kadar 5%.

Secara purata, kadar Positif Malaysia dari 10/5 /2021 – 15 / 5/2021 adalah pada 6.83% yang masih lebih tinggi daripada cadangan WHO. Kadar ini jelas menunjukkan bahawa kita tidak melakukan ujian saringan yang mencukupi, yang juga menyiratkan bahawa jumlah harian mungkin tidak jelas menggambarkan beban penyakit sebenar di negara kita.

Kecenderungan seperti ini bukanlah perkara baru dan diperhatikan sejak beberapa minggu kebelakangan ini dan saringan yang tidak mencukupi telah menyebabkan lonjakan kes koronavirus kronik di seluruh negara, pada masa yang sama unit rawatan intensif (ICU) Covid-19 berkapasiti penuh atau hampir di seluruh Lembah Klang, Kelantan , Sarawak, Johor, dan Pulau Pinang, dan menyumbang kepada jumlah kematian yang tinggi sejak beberapa hari lalu.

Hanya dengan meningkatkan kadar saringan dan pengesahan kontak rapat secara ketara, barulah kita akan mengenal pasti berapa orang yang berjangkit dan dapat menyebarkan virus di luar sana, dan kemudian mengambil langkah yang tertentu untuk mengasingkan mereka dalam usaha mencegah risiko mereka menyebarkannya lebih jauh.

Perlaksanaan ini penting terutamanya dengan 89% kes Covid-19 yang dilaporkan 9 April hingga 8 Mei adalah sporadik. Hampir sembilan daripada 10 kes Covid-19 di Malaysia pada bulan lalu tidak berkaitan, yang bermaksud bahawa virus itu ada di mana-mana sahaja dalam komuniti dan satu-satunya cara untuk mengesannya adalah dari saringan secara besar-besaran, pengesanan kontak cepat, dan pengasingan kemudian memberikan sokongan yang diperlukan.

Di samping itu, ujian saringan secara besar-besaran membolehkan individu yang dijangkiti Covid- 19 didiagnosis lebih awal, diasingkan, dan dirawat lebih awal untuk mencegah kes dan kematian yang serius. Semakin lambat kita melakukan ujian saringan dan mengeluarkan status positif, semakin tinggi kemungkinan mereka yang dibawa masuk menghadapi simptom dan komplikasi yang lebih teruk sehingga meningkatkan risiko kematian.

Fakor ini antara sebabnya pihak kami menyeru kerajaan untuk menjalankan inisiatif penyaringan masyarakat secara besar-besaran dalam daerah berisiko tinggi yang dikenal pasti data yang tepat menggunakan RTK Antigen untuk penyaringan cepat dan melaksanakan penelusuran kontak automatik, pengasingan cepat dan memberikan semua dukungan yang diperlukan (FTTIS).

Pihak kerajaan harus mengadakan program saringan secara besar-besaran atas semua penduduk untuk membolehkan pengesanan awal dan perawatan kes, berbanding dengan pengesanan lewat yang membawa implikasi kepada kapasiti ICU hospital yang hampir penuh dan lonjakan kematian Covid-19.

Selain itu, yang menjadi perkara membimbangkan adalah kadar penurunan vaksinasi secara drastik selama Perayaan Hari Raya. Setelah perayaan Hari Raya selesai, negara harus terus berupaya untuk meningkatkan usaha vaksinasi kita. 

Dengan pengesanan pelbagai varian di negara kita, haruslah kita proaktif dengan mempercepat vaksinasi di negara kita, untuk memastikan kita tidak menyediakan persekitaran yang kondusif di negara kita yang menyebabkan virus dapat bermutasi lebih jauh dan berganda.

Faktor ini adalah sebabnya pihak kerajaan harus mengutamakan dalam apa jua keadaaan ketua- dua keutamaan ini dalam peringkat ketiga PKP dan PKPD ini sehingga kita dapat mengatasi kadar penularan virus dan kesulitan ini. 

Sekiranya kita tidak dapat mengatasi masalah dengan tepat, kita mungkin hanya boleh bergantung pada strategi Perintah Kawalan Pergerakan yang bukan sahaja tidak menyelesaikan masalah tetapi mempunyai beban yang besar terhadap ekonomi dan kehidupan rakyat.

YB Dr Dzulkefly Ahmad – Pengerusi (Kuala Selangor) YB Dr Lee Boon Chye (Gopeng)

YB Dr Kelvin Yii (Bandar Kuching)

YB Dr Mohd Hatta Ramli (Lumut)

YB Sim Tze Tzin (Bayan Baru)

YB Dr Ong Kian Ming (Bangi )

YB Dr Siti Mariah Mahmud (Exco Kesihatan Selangor)

YB Dr Norlela Ariffin (Exco Kesihatan Pulau Pinang)

YB Veerapan Supramaniam (Exco Kesihatan Negeri Sembilan)