Berita

Pendedahan email ‘rompakan terbesar’ dana 1MDB, DAP gesa Najib jangan lepas tangan

PETALING JAYA, 2 FEB: DAP hari ini mendesak Perdana Menteri Najib Tun Razak untuk bertanggungjawab atas kecuaian dan kegagalannya memantau 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ekoran pendedahan terbaru Sarawak Report berkaitan dana RM3.5 bilion kepada 1MDB Petrosaudi.

Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP Tony Pua hari ini menyatakan, pendedahan email komunikasi antara semua pihak yang terlibat dalam transaksi 1MDB Petrosaudi itu membuktikan bahawa wang 1MDB telah disalurkan secara haram ke akaun bank syarikat milik Jho Low, rakan baik keluarga Najib.

Menurut Tony, sekiranya dokumen-dokumen yang didedahkan itu tulen, kerajaan perlu menjelaskannya kerana 1MDB adalah syarikat yang dimiliki sepenuhnya oleh Kementerian Kewangan.

“Dalam keadaan sedemikian, Dato’ Seri Najib Razak yang juga Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB perlu dipertanggungjawabkan kerana 1MDB adalah projek beliau sendiri sejak awal.

“Perdana Menteri tidak boleh menghindari tanggungjawab dengan mendakwa bahawa beliau ‘tidak terlibat dalam perjalanan harian 1MDB,” tegas Tony dalam sidang akhbar hari ini yang turut dihadiri oleh Ahli Parlimen Serdang Dr Ong Kian Ming dan Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng.

Sejauh ini Najib dilihat cuba menjarakkkan diri daripada 1MDB yang beban hutangnya telah mencecah RM42 bilion.

Akhbar UK The Sunday Times yang turut melaporkan pendedahan bukti penyelewengan itu menerbitkan respons daripada Jabatan Perdana Menteri (JPM) pada 1 Mac yang menyebut “Kerajaan Malaysia berkata bahawa perdana menteri tidak terlibat dalam operasi harian 1MDB yang dikendalikan oleh sepasukan kakitangan profesional dan berpengalaman. Akaunnya diaudit oleh Deloitte.”

Respons JPM turut cuba mencemarkan citra pihak yang mendedahkan penyelewengan dengan menyebut bahawa ia bermotifkan politik.

Bagi Tony, soal motif politik tidak berbangkit dalam kes ini.

“Saya sendiri, contohnya, akan cuba mendedahkan semua kegiatan rasuah kerajaan yang sedang memerintah untuk menyingkirkan mereka dalam pilihanraya umum lalu.

“Namun, yang lebih penting untuk dijawab adalah sama ada semua dokumen dan email yang didedahkan itu adalah tulen,” ujar Tony.

Semalam, Sarawak Report menerbitkan laporan bertajuk “Heist Of The Century – How Jho Low Used PetroSaudi As A Front to Siphon Billions Out Of 1MDB!” (Rompakan Terbesar Abad Ini – Bagaimana Jho Low guna PetroSaudi sebagai muslihat untuk larikan berbilion ringgit daripada 1MDB!)

Laporan itu mendedahkan pelbagai dokumen, termasuk emel komunikasi antara semua yang terlibat dengan transaksi pelaburan 1 bilion dolar Amerika (RM 3.5 bilion) kepada 1MDB Petrosaudi.

“Apa yang mengejutkan dokumen-dokumen dan emel tersebut jelas menunjukkan adanya hubungan antara Petrosaudi dan Jho Low, menimbulkan tanda tanya terhadap wang 1 bilion dolar yang dilarikan dari 1MDB ke bank di Switzerland sebenarnya dimiliki oleh taikun Jho Low menerusi syarikat di bawah kawalannya Good Star Limited,” jelas Tony.

Dalam pada itu, Dr Ong menyatakan agak pelik apabila 1MDB tidak mempunyai wakil dari Kementerian Kewangan sebagai salah seorang lembaga pengarahnya.

“1MDB ini milik sepenuhnya kementerian itu, sudah jadi amalan biasa bagi kementerian melantik seorang wakil dari kementerian dalam majlis lembaga pengarah syarikat untuk menjaga kepentingan kementerian itu.

“Sebagai Menteri Kewangan, kenapa Najib tidak lantik wakil daripada kementeriannya duduk dalam majlis lembaga pengarah 1MDB?” soal Kian Ming.

Justeru itu, ketiga-tiga ahli parlimen berkenaan menyatakan sokongan penuh mereka terhadap Ketua Ahli Parlimen DAP Lim Kit Siang yang menggesa Suruhanjaya Siasatan Diraja terhadap 1MDB yang merupakan “ibu segala ibu skandal” itu.

“Ini adalah supaya warga Malaysia tahu kebenaran bukan saja secara lengkap, bahkan semua penjahat yang bersubahat dengan penipuan dana rakyat ini, dapat dihukum dan dipenjarakan,” tegas Tony lagi. -Roketkini.com