Berita, Isu Semasa

Polis Australia 2 hari, polis Malaysia berhari-hari

KUALA LUMPUR, 27 JUN: ‘Kelembapan’ bertindak di kalangan pihak berkuasa di negara ini mendorong rakyat menganggap pasukan keselamatan sengaja mahu melengahkan siasatan atau menutup sesuatu kes.

Menurut Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP Tony Pua, keadaan sama juga dapat dilihat dalam skandal rasuah terbaru melibatkan pegawai MARA di Australia.tony_pua_forum_krisis_selangor

Katanya, polis di negara itu hanya mengambil masa dua hari saja untuk membuat serbuan demi menyiasat mereka yang terlibat.

Namun, kata Tony, polis Malaysia hanya menunggu sahaja siasatan dari Australia tanpa apa-apa tindakan yang proaktif.

“Rakyat Malaysia tak boleh dipersalahkan jika mempunyai pandangan polis tidak melakukan apa-apa bagi mendedahkan jenayah. Mengapa Bukit Aman harus menunggu siasatan dari Australia sebelum menjalankan siasatan sendiri?

“Walaupun jenayah berlaku di Melbourne, wang itu dari Malaysia dan penjenayah pula adalah rakyat Malaysia. Adakah ini tidak memberi alasan yang cukup untuk polis segera menyiasat?” katanya lagi.

Tambahnya, sikap polis menangani skandal hutang RM42 bilion 1MDB juga serupa.

“Apa yang kita tahu KPN hanya kata siasat sedang dilakukan. Tak ada serbuan dijalankan.

“Ini benar-benar memalukan polis Malaysia,” katanya.

Skandal rasuah terbaru melibatkan MARA didedahkan portal berita Australia, The Age.

Dalam laporannya, MARA Inc, anak syarikat MARA didakwa membeli bangunan di Australia pada harga jauh lebih tinggi daripada nilai pasaran bagi mengaut keuntungan di kalangan pegawai dan pemaju tempatan. – Roketkini.com