Rencana

Kota terakhir UMNO/BN bakal hilang

Kubu terakhir UMNO adalah di Johor, dan kota pertahanan terakhir UMNO Johor adalah di Parlimen Johor Bahru.

Kerana itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak serta Menteri Besar Johor, Datuk Khaled Nordin baru-baru ini secara terbuka telah memujuk Tan Sri Shahrir Samad agar menukar pendirian yang dibuatnya selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) untuk tidak lagi mempertahankan kerusi Parlimen Johor Bahru.

Kota yang telah hilang

Imej kerajaan kleptokrasi Najib sangat buruk hingga mereka tahu bahawa, tanpa imej Tan Sri Shahrir, Parlimen bandar seperti Johor Bahru, berkemungkinan besar akan hilang.

Imej dan integriti kerajaan Khaled Nordin juga sudah tidak dapat dipertahankan lagi apabila terbongkarnya skandal rasuah hartanah terbesar dalam sejarah negeri Johor. Tanpa Tan Sri Shahrir, kota terakhir UMNO ini akan hilang tak berganti.

Parlimen Alor Setar, Ipoh Barat dan Timur, Parlimen Kuala Terengganu, Parlimen Kuantan, Parlimen Shah Alam, Parlimen Seremban, Parlimen Kota Melaka, Parlimen Bandar Kuching dan Parlimen Kota Kinabalu telah di’PH’kan. Hanya Parlimen Johor Bahru belum benar-benar diuji.

Jelas sekali Parlimen Johor Bahru akan menjadi kota pertahanan terakhir UMNO di negeri kelahirannya. UMNO kini dalam keadaan sangat terdesak untuk menjaga ‘air muka’ mereka setelah dua kali pilihan raya, gagal mengembalikan Selangor ke dakapan UMNO.

Tenatnya UMNO Johor semakin ketara apabila buat kali pertama dalam sejarah politik Johor moden, kerajaan Khaled Nordin yang menjadi kubu kukuh UMNO, hilang majoriti dua pertiga di dewan negeri.

Faktor Shahrir

Kemenangan Tan Sri Shahrir dalam beberapa PRU yang lalu, jelas menunjukkan kemenangan yang meyakinkan. Namun, nilai kemenangan itu semakin menipis, tahun demi tahun.

Dari PRU-11, beliau menang dengan majoriti besar iaitu 46,792 undi, tetapi pada PRU-12 kemenangan beliau semakin menipis menjadi 25,349, hilang hampir separuh undi.

Pada PRU-13 yang lalu, lebih separuh lagi undi ke atas beliau hilang dengan hanya mendapat majoriti 10,134. Jika disemak dengan perubahan jumlah pengundi baru, kesan-kesan GST dikalangan penduduk bandar. Anjakan konservatif antara 10-15 peratus undi itu boleh menghilangkan UMNO dari Parlimen Johor Bahru.

Di peringkat kerusi Parlimen Johor Bahru, harapan beliau agar MCA dapat membantu menambah undi, boleh dikatakan agak tipis. DUN Stulang kini telah dikuasai oleh DAP, dan boleh dikatakan DAP agak konsisten dalam mempertahankan pengaruhnya dalam kalangan pengundi. Maka, cabarannya bukan kepalang.

Di peringkat nasional, Tan Sri Shahrir adalah tokoh awal yang mempertahankan skandal 1MDB. Beliau mempertahankan salahlaku bosnya Najib Tun Razak dalam skandal yang cukup menjolok mata ini.

Hari ini beliau dilantik oleh Najib Tun Razak menjadi Pengerusi Felda. Satu kedudukan idaman ahli-ahli politik.

Namun, Felda pula pada ketika ini sedang menghadapi krisis terbesar sepanjang penubuhannya. Perpindahan Tan Sri Isa Samad yang kini sedang disiasat pihak berkuasa, menjelaskan lagi betapa teruknya masalah di Felda.

Hingga Tan Sri Shahrir mengambil alih, belum nampak tanda-tanda Felda akan pulih dari krisis kewangan dan pentadbirannya. Mungkinkah Shahrir Samad akan meneruskan legasi ‘pemberian wang’ agar hati para peneroka sejuk? Sama-sama kita lihat.

Shahrir, kad terakhir Najib di Johor

Percaturan Najib dan Khaled Nordin agar Tan Sri Shahrir Samad menukar pendiriannya untuk kembali bertanding mempertahankan kerusi Parlimen Johor Bahru bagi pihak UMNO, boleh dikatakan perjudian yang berisiko tinggi.

Tan Sri Shahrir sememangnya berpengaruh dalam kalangan pengundi tegarnya, tetapi jika kita lihat apa yang berlaku ke atas mantan Menteri Besar Johor, Tan Sri Abdul Ghani Othman di Gelang Patah pada PRU-13 yang lalu, ia boleh memberi sedikit keyakinan kepada Pakatan Harapan untuk membuat kejutan kali kedua.

Jika Tan Sri Shahrir Samad menerima pujukan Presiden UMNO dan Pengerusi Perhubungan Umno Johor ini, peluang bagi PH untuk mencipta sejarah, pastinya akan lebih cerah.

Kerana apa? Selain faktor politik semasa, percaturan ini jelas membuktikan bahawa UMNO di peringkat yang cemas dan terdesak hingga tiada lagi calon lain yang berwibawa, yang mampu mempertahankan kota terakhirnya. – Roketkini.com

*Mahdzir Ibrahim adalah Pengarah Pendidikan Politik Johor.