Rencana

Najib abaikan Orang Asli selama jadi Perdana Menteri

Satu soalan utama yang bermain di fikiran pengundi di Cameron Highlands adalah mengapa bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, meletakkan dirinya sebagai jurucakap utama Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Cameron Highlands yang akan diadakan pada 26 Januari nanti.

Najib semasa di Pekan semalam, berkata yang beliau yakin Barisan Nasional (BN) akan mengekalkan kemenangan dalam PRK Cameron Highlands.

Sebagai seorang bekas Perdana Menteri, mengapa Najib tidak ada sekelumit rasa malu terhadap hakikat bahawa PRK Cameron Highlands diadakan susulan terdapat bukti berlakunya politik wang, membeli undi dan amalan rasuah.

Saya sebelum ini ada menyatakan bahawa Pakatan Harapan memerlukan keajaiban untuk menang dalam PRK Cameron Highlands kerana kerusi itu sejak sekian lama merupakan salah satu kubu kuat Barisan Nasional yang tidak ditembusi oleh mana-mana parti lain.

Namun, kita kini berada di dalam era keajaiban politik, bermula dengan keputusan bersejarah Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) pada 9 Mei 2018, walaupun Najib begitu yakin akan memperoleh kemenangan mudah dan menguasai semula majoriti dua pertiga Parlimen yang gagal direalisasikan mereka dalam PRU12 pada 2008.

Justeru itu, PRK Cameron Highlands adalah peluang kedua untuk membuktikan bahawa Najib salah – dan kali ini, ini harus dibuktikan oleh pengundi Cameron Highlands.

Adalah dikesalkan apabila Najib begitu terdesak sehingga perlu memainkan politik murahan dan menyebabkan Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) Ajis Sitin terpanggil untuk mengeluarkan kenyataan semalam, bagi menafikan dakwaan bekas Perdana Menteri itu bahawa kerajaan Pakatan Harapan kononnya tidak memberikan peruntukan untuk masyarakat Orang Asli dalam Belanjawan 2019.

Menurut Ajis, kerajaan Pakatan Harapan memperuntukkan sebanyak RM100 juta untuk pembangunan dan kebajikan masyarakat Orang Asli di seluruh negara dan tumpuan akan diberikan bagi membina dan menaik taraf jalan untuk memudahkan Orang Asli melakukan aktiviti seharian, sekali gus meningkatkan status sosio-ekonomi mereka.

Najib turut melakukan serangan terhadap saya berhubung kenyataan saya yang mengatakan kerajaan BN mengabaikan masyarakat Orang Asli.

Tidak boleh dinafikan lagi yang Najib, sebagai Perdana Menteri Malaysia keenam selama lapan tahun, telah mengecewakan masyarakat Orang Asli di negara ini dengan memberikan tumpuan kepada rasuah antarabangsa 1MDB dan skandal pengubahan wang haram serta skandal lain melibatkan Felda, Felcra, MARA dan Tabung Haji daripada membawa masyarakat Orang Asli ke dalam arus utama pembangunan negara.

Adakah Najib berani untuk membandingkan jumlah dana awam yang telah dibazirkan dalam skandal 1MDB dan skandal serupa 1MDB dengan jumlah keseluruhan perbelanjaan untuk pembangunan Orang Asli selama lapan tahun beliau menjadi Perdana Menteri?

Bukankah memalukan, setelah enam dekad JAKOA ditubuhkan, hanya 30 peratus kakitangan JAKOA adalah terdiri daripada Orang Asli dan hanya dua Pengarah Negeri JAKOA adalah daripada masyarakat Orang Asli, sedangkan sepatutnya sekarang, sekurang-kurangnya 70 peratus kakitangan JAKOA dan semua Pengarah JAKOA perlu datang darpada masyarakat Orang Asli itu sendiri.

Terdapat 27 kampung masyarakat Orang Asli di kawasan Cameron Highlands, melibatkan 1,637 keluarga dengan jumlah penduduk seramai 6,976 orang.

Jika Najib tidak terlalu memberikan tumpuan dan mencurahkan tenaganya kepada skandal 1MDB dan skandal berkaitan 1MDB, terjerumus dalam rasuah dan penyalahgunaan kuasa sehingga Malaysia dikutuk masyarakat dunia dengan gelaran “kleptokrasi global” dan memberikan lebih peruntukan dan sumber untuk pembangunan Orang Asli, nasib Orang Asli di Cameron Highlands hari ini mungkin lebih baik.

Adakah Najib ingin menafikan, dalam era moden Internet di mana maklumat bergerak pantas pada kelajuan cahaya, kira-kira 20 peratus masyarakat Orang Asli di kawasan Cameron Highlands masih belum mendapat kemudahan bekalan elektrik.

Bolehkah Najib menjelaskan apakah sebenarnya yang difahami beliau tentang makna kejayaan JAKOA? – Roketkini.com

*Kenyataan Media oleh Ahli Parlimen DAP Iskandar Puteri Lim Kit Siang di Brinchang, Cameron Highlands pada Ahad, 6 Januari 2019.