Berita

Jangan umum pakej rangsangan kosmetik — perlu ada moratorium, suntikan RM45b

Oleh B. Suffian

Pakej rangsangan ekonomi yang bakal diumumkan kerajaan tidak boleh bersifat kosmetik. 

Mantan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, pakej rangsangan itu harus merangkumi moratorium automatik pinjaman bank dengan pengecualian faedah sehingga akhir tahun. 

Selain itu tambahnya, ia perlu disertakan dengan suntikan dana minimum RM45 bilion. 

Menurutnya, suntikan itu adalah untuk mengimbangi jangkaan kerugian ekonomi sebanyak RM170 bilion yang ditanggung daripada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ‘total lockdown’ sekarang.

“Salah satu sebab utama tujuh pakej rangsangan ekonomi sebelum ini berjumlah RM380 bilion, yang diperkenalkan sejak tahun lalu oleh PN untuk mengimbangi kemelesetan ekonomi akibat pandemik Covid-19, gagal untuk memberi sebarang kesan adalah disebabkan oleh jumlah dana langsung yang tidak mencukupi. 

“Daripada RM380 bilion itu, suntikan fiskal langsung dianggarkan hanya RM77.6 bilion, sangat tidak mencukupi untuk menangani kerugian ekonomi beratus-ratus bilion ringgit sejak ‘total lockdown’ pertama PKP 1.0,” katanya dalam satu kenyataan semalam. 

Menurut Guan Eng, Pakatan Harapan (PH) telah mencadangkan moratorium automatik pinjaman hingga akhir tahun, kecuali kumpulan 20 teratas (T20). 

Tambah beliau, begitu juga dengan cadangan suntikan bantuan kewangan sebanyak RM45 bilion secepat mungkin untuk menyelamatkan pekerjaan, mata pencarian ekonomi, dan perniagaan. 

Dari RM45 bilion tersebut, tegas beliau, sekurang-kurangnya RM35 bilion harus diperuntukkan untuk membantu perniagaan yang sedang bergelut dengan masalah, terutamanya hampir 1 juta perusahaan kecil dan sederhana (PKS). 

Beliau berkata, golongan itu merupakan 98.5 peratus daripada jumlah perniagaan di Malaysia dan menyumbang 39 peratus kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara kita pada tahun 2019. – Roketkini.com