Rencana

Musim kahwin, musim barang naik; kita orang perempuan kenalah buat sesuatu

LAMA juga Kak Yah tak mengomel. Banyak kenduri kahwin anak-anak saudara hujung tahun ni nak kena jenguk. Bila dah jenguk, kenalah tolong-tolong sikit. Tak bolehlah kita duduk saja. Lagi pun Kak Yah ni bukannya bekerja makan gaji lagi, ada masa kita pun tolonglah. Yang kita tolong tu pun adik-beradik kita juga.

Hal nikah kahwin ni bukan benda kecik. Zaman sekarang kalau tak berhabis bukan namanya kenduri. Nak buat macam mana. Takkanlah nak berjamu bihun goreng dengan karipap saja. Buat dikata orang. Biar berlebih sikit, jangan kurang.

Dua tahun sudah anak Kak Yah yang sulung menikah, pening kepala jugak nak mengurus. Kalau masa Kak Yah dengan cik abang dulu taklah macam sekarang. Sekarang ni semua nak serba serbi, kalau tak cukup dimintak-mintak. Anak lakilah katakan. Mujur jugaklah dia dah kerja.

Walaupun dia dah kerja, banyak jugak yang Kak Yah dengan cik abang topup-topupkan. Maklumlah, semua harga barang makin hari makin naik. Yang herannya; barang bertukar harga, kerajaan yang tu, dok situ juga. Kalau rakyat diutamakan, takkanlah tergamak nak naik harga barang sesuka hati. Gaji kawan kak yah pun bukannya besar mana. Kalau gaji naik seciput, memang tak terasa.

Ini yang Kak Yah nak tegur. Marah memang dah lama marah. Bukannya apa, kalaulah kita fikir, apa guna bagi segala bagai BR1M tu kalau harga barang naik? Kak Yang boleh gerenti, harga ni takkan turun selagi kerajaan BN tak turun. Percayalah! Ini memang rekod mereka. Cakap tak serupa bikin. Bila kita komplen dikatanya tak bersyukur. Ewah-ewah…macamlah kita duduk Malaysia ni free belaka!

Kaum ibu kena cari duit lebih

Kak Yah faham benar, bila harga naik walau dua tiga kupang sekalipun, ia dah jadi beban berat. Tak ditambah lagi dengan cukai lain macam cukai taksiran di KL yang bakal naik tu. Akak percaya, bukan kawan pro-pembangkang saja yang tak puas hati. Kawan Kak Yah belah sana pun ramai mengeluh.

Apa pun parti yang kita sokong atau tak berparti. Yang penting sekarang ialah bagaimana kita ni kaum ibu boleh bantu keluarga kurangkan beban belanja sehari-hari.

Nak tak nak, suka atau tidak, pemimpin kita memang senang lenang. Kitalah yang kena kerja keras tambah pendapatan keluarga. Lainlah kalau kita ni sanggup tadah air hujan semata-mata nak buat tanak nasi, mandi, basuh kain. Kalau kita sanggup, Kak Yah tak boleh cakap apa lagi.

Hidup keluarga kita sepatutnya makin lama makin maju. Kalau makin lama makin merosot, maknanya kita gagal menguruskan keluarga. Nak salahkan 100 peratus dekat kerajaan pun tak guna sebab kita juga, orang perempuan yang banyak bagi undi kat dia.

Jadi apa boleh kita buat? Kalau ada cik abang yang bekerja, untunglah sikit sebab ada gaji tiap bulan. Kalau kompeni baik, dapatlah merasa bonus dua tiga bulan. Kalau dah pencen gomen, dapatlah sikit pencen tu boleh dipakai. Tapi bagaimana pula dengan kawan kita, adik-beradik kita yang tak ada pencen? Takkan sampai nak bergolok-bergadai jual barang kemas. Kalau kita tak ada aset lain, kalau dah barang kemas habis digadai, apa lagi yang tinggal dekat kita orang perempuan?

Jadi, sama-samalah kita membantu cik abang kita jana pendapatan keluarga. Kawan Kak Yah yang pencen cikgu dah dua tiga orang terpaksa buat kelas tuisyen. Adik perempuan Kak Yah di Sabak Bernam tu yang buat kuih terpaksa juga bercatu-catu saiz kuih, jangan terlebih besar, jangan terlebih kecik. Yang suka shopping tu eloklah kurangkan. Kalau sehari lauk tiga jenis, kurangkanlah jadi dua jenis. Kalau dulu ikan seketul, kenalah dipotong dua nak berjimat. Belajar-belajarlah naik pengangkutan awam.

Kak Yah faham benar, kalau nak dibuat semua tu memang banyak tapinya sebab kita ni memang dah biasa hidup selesa. Kalau nak maintain, tak ada cara lain kenalah cari duit lebih. Kenalah jimat sikit. Kalau yang tak mampu nak buat duit lebih tu, rasa-rasanya duit BR1M RM650 tu cukup tak?-Roketkini.com