Berita

“Alangkah baiknya jika ramai pemimpin Melayu seperti Kit Siang” – bekas menteri UMNO

KUALA LUMPUR, 22 FEB: Mungkin ramai dalam UMNO-Barisan Nasional (BN) masih mengambarkan Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang seperti mana unit propaganda UMNO, Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) memfitnah tokoh veteran DAP itu.

Namun, bagi seorang bekas menteri UMNO dan orang kuat di zaman pentadbiran Tun Dr. Mahathir Mohamad, Kit Siang bukanlah pemimpin sejahat dan seteruk seperti yang sering ditohmahi pemimpin-pemimpin parti pemerintah itu.

Tan Sri Sanusi Junid, yang merupakan Menteri Besar Kedah ketujuh, menulis di laman blog beliau baru-baru ini mengenai 29 isu atau permasalahan negara yang sebenarnya tidak ada satu pun timbul disebabkan oleh tindakan Ahli Parlimen Gelang Patah itu.

Beliau antaranya menegaskan bahawa Kit Siang tidak menolak Perlembagaan, sekaligus mengakui bahawa pemimpin DAP itu mendaulatkan Raja-raja Melayu, malah menyokong Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan selain menghormati Islam sebagai agama Persekutuan.

Malah, menurut Sanusi, Kit Siang bukanlah sosok yang telah mengakibatkan pelbagai institusi Melayu seperti Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan Tabung Haji rosak dengan macam-macam penyelewengan seperti yang dilakukan UMNO.

“Alangkah baiknya jika ramai pemimpin Melayu seperti Lim Kit Siang,” tulisnya di blog peribadi beliau. (http://sanusijunid.blogspot.my/2017/02/zahid-pilih-dap.html)

Beliau yang juga bekas Menteri Pertanian pada tahun 1986 itu turut menempelak dan mempersoalkan pihak yang memandang negatif usaha sama antara Kit Siang dan Tun Mahathir dalam “menentang penyelewengan, rasuah dan pengkhianatan kepada negara”.

“Salahkah Tun Dr. Mahathir Mohamad untuk membetulkan kesilapannya kerana telah salah menanam budi dan memilih pengganti-penggantinya yang beliau tidak sangka menjadikan negara dipandang hina seperti sekarang dan rakyat jelata menderita kerana beban hutang negara yang bertimbun dan tidak mungkin selesai dibayar oleh anak, cucu dan cicit kita semua,” ujarnya.

Berikut senarai penuh 29 “isu tidak melibatkan Lim Kit Siang” yang ditulis beliau:

 1. Lim Kit Siang tidak mencadang atau menyokong pengenalan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang membebankan rakyat jelata.
 2. Lim Kit Siang tidak mencadang atau menyokong keputusan menghapuskan subsidi sehingga naik harga barang dan tol.
 3. Lim Kit Siang tidak mencadang atau menyokong kenaikan harga minyak petrol dan diesel.
 4. Lim Kit Siang tidak pernah bersetuju untuk menggunakan wang Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) untuk melabur dalam perniagaan atau perusahaan yang tidak menguntungkan.
 5. Lim Kit Siang tidak pernah dirundingi untuk menukar surat hak-milik tanah peneroka FELDA yang sangat bernilai dan tidak turun harganya dengan sijil saham yang tidak menentu harganya dan kini harga sahamnya merudum turun kerana dilanda kerugian.
 6. Lim Kit Siang tidak pernah menjadi perajurit dalam angkatan tentera dan tidak tahu menahu mengenai Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT); beliau tidak terlibat dalam keputusan menggunakan wang tabung LTAT untuk membiayai projek yang tidak menguntungkan.
 7. Lim Kit Siang tidak pernah pinjam duit Majlis Amanah Rakyat (MARA) untuk berniaga atau sebagai biasiswa waktu beliau belajar; beliau juga tidak pernah merestui penyelewengan yang kini dikatakan berlaku dalam MARA.
 8. Lim Kit Siang belum memeluk agama Islam dan beliau tidak pun tahu mengenai salah guna wang Lembaga Urusan dan Tabung Haji untuk pelaburan yang merugikan.
 9. Lim Kit Siang, kerana belum memeluk agama Islam, tidak pernah membayar zakat itulah sebabnya dia tidak tahu bahawa pejabat agama mengadakan lawatan ke Paris sebagai salah satu acara dalam ‘Kursus Pernikahan’.
 10. Lim Kit Siang bukan seorang Melayu atau Bumiputera dan dia tidak merasa penderitaan, dan bukan sebab kepada penderitaan, maka biasiswa anak-anak Melayu dikurangkan jumlahnya oleh kerajaan.
 11. Bukan Lim Kit Siang yang menamatkan khidmat Peguam Negara.
 12. Bukan Lim Kit Siang yang menukar pegawai Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) kerana menyelidiki kes yang melibatkannya.
 13. Bukan Lim Kit Siang yang mencadangkan dikenakan label Akta Rahsia Rasmi (OSA) atas semua hasil penyelidikan atas sebarang salah laku dalam apa jua syarikat, badan dan agensi kerajaan.
 14. Bukan Lim Kit Siang yang menghalang Bank Negara Malaysia dari mengambil tindakan atas penyelewengan dalam institusi kewangan dalam dan luar negara.
 15. Bukan Lim Kit Siang yang mencadang untuk membeli kapal selam Scorpene; dan bukan dia yang suruh Sirul dan rakannya untuk membunuh Altantuya.
 16. Bukan Lim Kit Siang yang suruh SPRM untuk menyelidik dan tangkap perasuah-perasuah kecil supaya perasuah yang lebih hebat kelihatan tidak rasuah.
 17. Bukan Lim Kit Siang yang mengarah media perdana supaya setiap hari mengutuk Tun Dr. Mahathir walaupun beliaulah yang telah mengharumkan negara Malaysia di zaman pemerintahannya selama 22 tahun menjadi Perdana Menteri.
 18. Lim Kit Siang tidak pernah terbabit dalam sebarang skandal seks.
 19. Lim Kit Siang tidak pernah terlibat dalam sebarang skandal kewangan.
 20. Lim Kit Siang tidak menjadi pengeluar filem lucah di Hollywood dengan memakan belanja wang yang disalurkan dari syarikat milik negara.
 21. Lim Kit Siang tidak pernah melabur wang negara yang dicurinya di Singapura, Hong Kong, New Zealand, Switzerland, United Kingdom, Amerika Syarikat dan namanya tidak pernah disebut sebagai penjenayah dalam mana jua mahkamah di dunia.
 22. Lim Kit Siang tidak pernah merancang untuk membawa 1.5 juta rakyat dari Bangladesh sehingga rakyat Bangladesh melebihi jumlah rakyat keturunan India yang ada dalam negara sekarang ini.
 23. Lim Kit Siang juga bukan perancang untuk membenarkan ratusan ribu Cina dari negara Komunis China untuk membeli harta milik tetap (freehold) dan tinggal di negara ini.
 24. Lim Kit Siang juga tidak boleh disalahkan jika harta-harta yang sangat bernilai seperti Lapangan Terbang Sungai Besi dijual kepada syarikat dari negara Komunis China.
 25. Lim Kit Siang tidak boleh disalahkan jika kos pembangunan satu-satu projek, seperti keretapi di Pantai Timur dinaikkan harganya sehingga Negara terhutang sejumlah yang sukar untuk dibayar dari hasil projek berkenaan.
 26. Lim Kit Siang menyokong Rukun Negara dan tidak pernah menentangnya.
 27. Lim Kit Siang menyokong dan tidak pernah menentang Perlembagaan. Justeru itu, Lim Kit Siang turut mendaulatkan Raja-raja Melayu, Lim Kit Siang menyokong Bahasa Melayu menjadi Bahasa Kebangsaan. Lim Kit Siang menyokong Islam menjadi agama Persekutuan. Lim Kit Siang menyokong hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera, walaupun Lim Kit Siang telah menegur apabila hak istimewa ini tidak dinikmati secara keseluruhan bangsa Melayu dan Bumiputera.
 28. Lim Kit Siang menyokong serampang dua mata dasar ekonomi baru iaitu untuk membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat, tetapi Lim Kit Siang menegur apabila terlalu ramai orang Melayu dan kaum-kaum lain yang masih ramai kekal miskin dan Lim Kit Siang juga menegur apabila proses menyusun semula masyarakat tidak mencapai matlamat kerana cara pelaksanaannya.
 29. Lim Kit Siang tidak bertanggungjawab, malah tidak tahu menahu mengenai penubuhan 1MDB; tidak pernah menjadi penasihat atau ahli lembaga pengarah, pegawai atau pekerja di 1MDB. – Roketkini.com