Berita

Bee Yin bertindak pantas, suspek pencemaran sisa kimia didakwa esok

Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Yeo Bee Yin mengambil tindakan pantas menangani kes pembuangan sisa kimia berbahaya secara haram di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang.

Dalam sidang media di Pasir Gudang hari ini, beliau memaklumkan bahawa Jabatan Alam Sekitar (JAS) akan mendakwa pengusaha kilang tayar kitar semula yang merupakan salah seorang dari tiga suspek utama kes tersebut esok.

“Kertas siasatan berhubung perkara itu sudah disiapkan JAS negeri dan sudah diserahkan kepada Pejabat Timbalan Pendakwa Raya untuk penelitian serta pertimbangan dan mendapatkan izin mendakwa.

“Kertas pertuduhan itu dibuat mengikut Seksyen 34B Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 yang memperuntukkan penjara tidak lebih 5 tahun dan denda tidak lebih RM500,000,” katanya seperti dipetik Berita Harian.

Bee Yin dalam pada itu berkata, pihaknya sudah berbincang dengan Peguam Negara, Tommy Thomas, untuk mengenakan hukuman yang lebih berat terhadap dalang kes pencemaran tersebut.

“Peguam Negara bersetuju kerana menganggap kesalahan ini amat berat dan memudaratkan nyawa awam jadi antara yang dilihat termasuk mendakwa dalang terbabit atas beberapa kesalahan mengikut Kanun Keseksaan selain Akta Kualiti Alam Sekitar, ” katanya.

Tambahnya, JAS sudah mengerahkan 100 pegawainya termasuk alat pengesan gas ke kawasan yang terjejas sejak Ahad lalu, bagi mengelak pencemaran terus merebak.

“Cuaca hujan menyebabkan sisa kimia di sungai mendap ke tanah sebelum penguapan gas kimia berkenaan ke udara antara faktor menyebabkan kawasan lebih jauh dari lokasi pencemaran turut terjejas.

“Kita sedang memasang alat pengesan gas di beberapa kawasan berisiko bagi memantau bacaan udara tercemar dan pemantauan sedang berjalan dan akan dimaklumkan selepas disahkan.

“Kontraktor dilantik sudah memulakan tugas membersihkan sisa kimia berbahaya di Sungai Kim Kim bermula semalam dan pegawai JAS memantau dekat kerja pembersihan dilakukan,” katanya. – Roketkini.com